Wegańska zupa z kiszonych ogórków (dieta dr. Dąbrowskiej)


Pisałam Wam ostatnio o tym, że za jednym zamachem warto ugotować większą ilość wegańskiego wywaru warzywnego. Będzie on idealną bazą do przygotowania bardzo szybko i łatwo kolejnych rodzajów zup. Dziś na blogu zagościła kwaskowa zupa ogórkowa. Do wywaru wystarczy tylko dodać starte kiszone ogórki i, jeśli lubicie kwaśne zupy, nieco soku z ogórków. Wtedy należy uważać z ilością soli, bo z reguły sok jest bardzo słony.


Tutaj znajdziecie  podstawowe zasady diety warzywno-owocoweja tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.
Warto też zajrzeć do najnowszej pozycji Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:


Wegańska zupa z kiszonych ogórków (dieta dr. Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:

  • 1,5 litra wegańskiego wywaru warzywnego
  • 3 duże kiszone ogórki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska lub himalajska
  • czarny pieprz
  • opcjonalnie sok z kiszonych ogórków 


Wykonanie:
Ogórki ścieramy na grubej tarce warzywnej. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy starte ogórki i przyprawy. Zupę doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 2 minuty. Jeśli lubicie kwaśną ogórkową dolejcie do niej jeszcze nieco soku z kiszonych ogórków. Zupę podajemy posypaną posiekaną natka pietruszki.

Komentarze

  1. Uwielbiam zupę ogórkową. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zdjęciu widać marchewkę w garnku, natomiast w przepisie jej nie ma (?) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W składnikach jest podany wywar warzywny, to właśnie w nim znajduje się marchewka :).
      Wystarczy kliknąć po przepis.

      Usuń
  3. A zamiast ziemniaków których brakuje można dodać pokrojoną w kostkę cukinię - pyszności 😄😃

    OdpowiedzUsuń
  4. No własnie, czy ten wywar odcedzamy, czy traktujemy że wszystka zawartość to jest wywar? O tym nic nie ma wspomniane. Na zdjęciu jest, tak jakby wszystkie składniki tworzyły wywar.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie odcedzamy. W przepisie nie jest napisane, żeby odcedzać :).

      Usuń
  5. A jak z kaloryczności takiej zupy jak to liczyć?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzień dobry, chciałam wykorzystać dobroczynne działanie kiszonych ogórków dla moich dzieci podczas przeziębienia i do tej pory posmazalam starte ogórki na maśle a potem zalewalam bulionem. Ale posdmazajac czy gotując zabija się probiotyczne właściwości kiszonki. Miałaby pani jakieś rady, jak to zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety na to nie ma rady, każda obróbka termiczna je zabija. Jedyny sposób, to przemycać ogórki w wersji surowej, np. w sałatkach. Mam nadzieję, że się uda :)

      Usuń

Prześlij komentarz