Jajka faszerowane pastą szpinakową

polowki-jajek-z-zielona-pasta
Jajka faszerowane pastą szpinakową

Dziś pędzę do Was z kolejnym pysznym, bardzo prostym i smacznym przepisem na faszerowane jajka, który będziecie mogli przygotować na nadchodzące święta wielkanocne. Do zrobienia farszu wykorzystałam mrożony szpinak, który następnie zblendowałam z żółtkami i serkiem. Efekt jaki uzyskałam to pyszna i wiosenna pasta. Pamiętajcie tylko, żeby szpinak przed zblendowaniem dokładnie odparować i odcisnąć, w przeciwnym razie masa do faszerowania będzie zbyt płynna.


Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka:




Jajka faszerowane pastą szpinakową
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 łyżka majonezu
  • 3-4 łyżki serka śmietankowego do smarowania kanapek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Szpinak wrzucamy na suchą patelnię i bardzo dokładnie odparowujemy. 
  • Gdy przestygnie, jeszcze dokładnie go odciskamy w rękach, masa powinna być bardzo sucha.
  • Ząbek czosnku obieramy, kroimy na części, wrzucamy do blendera wraz ze szpinakiem, majonezem i serkiem. 
  • Wszystko dokładnie blendujemy.
  • Jajka kroimy na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka, które dodajemy do masy szpinakowej. 
  • Solimy i pieprzymy, ponownie blendujemy.  
  • Masę chowamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby się dobrze schłodziła.
  • Następnie faszerujemy białka szpinakową pastą.

Komentarze