Marmurkowe chińskie jajka
Ostatnio na blogu ciągle jajecznie, czyli jajka w roli głównej, ale taki przecież mamy czas 🐣🐤. Widzę także, że w oczekiwaniu na Święta Wielkanocne ciągle szukacie nowych kulinarnych inspiracji. Tym razem przygotowałam dla Was marmurkowe chińskie jajka, które nie dość, że są aromatyczne, to jeszcze pięknie się prezentują na stole. Możemy je podać z odrobiną majonezu i na przykład rzeżuchą.
A na blogu znajdziecie też inne wielkanocne inspiracje:
- Jajka faszerowane pastą z makreli
- Faszerowane jajka z pieczarkami
- Różowe jajka faszerowane
- Jajka faszerowane z łososiem
- Jajka faszerowane z szynką
- Jajka z anchois i kaparkami
- Marynowane jajka
- Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami
- Jajka faszerowane z tuńczykiem
- Jajka faszerowane z ciecierzycą
- Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami
- Jajka w żółtym sosie chrzanowym
- Jajka faszerowane pastą krabową
- Jajka faszerowane pastą łososiową
Wykonanie:
Jajka (w temperaturze pokojowej) wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Wodę doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 3 minuty. Po tym czasie jajka od razu przekładamy do miski z zimną wodą, wody w której gotowały się jajka nie wylewamy. Obgotowane jajka obtłukujemy łyżką, uważając, aby się nie rozpadły. Skorupka powinna przylegać do jajka, ale powinna też mocno popękać, wtedy na białku utworzy się ładny wzór.
Do wody w której gotowały się jajek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Do marynaty wkładamy jajka. Jajka gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie jajka odstawiamy na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia jajka obieramy ze skorupek.
Inspiracja: Bake street
Super!
OdpowiedzUsuńTeż mi się podobają :).
Usuń