Pasta jajeczna z makrelą

zolta-pasta-na-kromce-chleba

Dziś na blogu kolejny przepis wielkanocny, więc oczywiście musi być z jajkami  w roli głównej, ale tym razem postanowiłam je przygotować trochę inaczej, niż tak klasycznie. Będzie to pewna odmiana dla typowych jajek faszerowanych. Oto pasta jajeczna z makrelą, która może być typowym smarowidłem do domowych kanapek, lub po prostu przekąską, którą można podać jako dodatek do różnego rodzaju sałatek lub dipa do pokrojonych warzyw. Oczywiście jeśli macie ochotę, taka pastą można też wypełnić ugotowane na twardo jajka, żeby tradycji stało się zadość :).

Na blog znajdziecie również inne pyszne pasty i smarowidła:







Pasta jajeczna z makrelą
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 8 ugotowanych jajek
  • 1 wędzona makrela
  • 1/2 szalotki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie naturalny jogurt

Wykonanie:
Jajka obieramy i kroimy  w kostkę. Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości. Szalotkę obieramy i kroimy na cztery. Wszystkie składniki, oprócz szczypiorku wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy.  Jeśli pasta będzie za gęsta można dodać do niej naturalnego jogurtu i ponownie paste dokładnie wymieszać.

Komentarze