Pieczona biodrówka na kanapki
Dziś mam dla
Was kolejny przepis na pyszny i delikatny kawałek mięsa, tym razem jest to
pieczona biodrówka. To nieco ostatnio zapomniana część wieprzowej tuszki, a
szkoda bo jest bardzo miękka i delikatna. Będzie idealną propozycją na świąteczne wielkanocne śniadanie, albo po prostu pysznym dodatkiem do chleba.
W dzisiejszym wpisie będzie parę słów o tym dlaczego warto samemu przygotować w domu kawałek dobrej wędliny, i, że wcale nie jest to zbyt skomplikowane. Zresztą na blogu jest sporo przepisów, które potwierdzają, że wprowadzam ten czyn, czyli robienie wędlin w domu, w ruch :).
Zapraszam :).
W dzisiejszym wpisie będzie parę słów o tym dlaczego warto samemu przygotować w domu kawałek dobrej wędliny, i, że wcale nie jest to zbyt skomplikowane. Zresztą na blogu jest sporo przepisów, które potwierdzają, że wprowadzam ten czyn, czyli robienie wędlin w domu, w ruch :).
Zapraszam :).
- Ziołowa szynka z szynkowara
- Schab wędzony dymem w płynie
- Szynka z indyka z szynkowara
- Mielonka dojrzewająca a la salami
- Ziołowy schab z pończochy
- Domowa szynka z szynkowara
- Pieczeń rzymska z jajkiem
- Domowa biała kiełbasa wieprzowa
- Kiełbasa ze słoika
- Pieczony boczek w ziołach
- Schab z pończochy, czyli domowa wędlina
- Domowy baleron
- Schab ze słoika w pikantnej panierce
- Schab w majeranku nadziewany śliwką
- Domowa biała kiełbasa
- Szynka pieczona w ziołach
- Polędwica z szynkowara
- Schab z warkoczem pieczony w majeranku
- Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa
- Wędzona domowa pasztetowa
- Terrina z golonki
- Schab ze słoika
- Schab karkowy z pończochy
- Schab pieczony w przyprawach
- Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa
- Domowa pasztetowa
- Polędwica wileńska
Kto z nas nie lubi delektować się pyszną domową wędliną przygotowaną bez żadnych wypełniaczy, konserwantów czy chemicznych dodatków ? Nie znam osoby, która by powiedziała, że tak nie jest. Niestety nie każdy z nas ma dostęp do domowej wędzarni czy też ma kogoś znajomego kto takową dysponuje. I jak wtedy sobie radzić ? Odpowiedź jest bardzo prosta: róbmy w domu wędliny, które nie wymagają wędzenia. Do przygotowania takich pyszności możemy wykorzystać szynkowar, a gdy nie posiadamy go na naszym kulinarnym wyposażeniu, upieczmy je po prostu w piekarniku, który znajduje się w każdym kuchni.
Domową
pieczeń możemy zrobić praktycznie z każdego mięsa: wieprzowiny, wołowiny,
drobiu czy też dziczyzny. Oprócz pieczeni możemy też przygotować roladę mięsną,
w którą zawiniemy farsz, albo po prostu suszone owoce, takie jak śliwki czy
morele.
Z jakiego
kawałka tuszy warto przygotować pieczeń ? Największym chyba klasykiem jest
tradycyjny schab w majeranku, a tuż za nim plasuje się szynka. Na marginesie,
jeśli będziecie piec szynkę warto w sklepie poprosić o taką ze skórą i
tłuszczem. Tłuszcz jest idealnym nośnikiem smaku, nie musimy go później jeść,
ale w trakcie pieczenia nada on mięsu cudownego posmaku i aromatu. Pyszna po upieczeniu
będzie też karkówka albo boczek. Nieco zapomnianą częścią jest biodrówka, a to
bardzo smaczny i miękki kawałek mięsa, który tez idealnie nadaje się na
pieczeń.
O czym
należy pamiętać podczas pieczenia mięsa w domu? Mięso przede wszystkim najpierw
należy zamarynować w ulubionych przyprawach, miodzie, musztardzie czy
ketchupie. Powinno ono poleżeć w tej marynacie kilka lub kilkanaście
godzin, wtedy nasza pieczeń będzie krucha. Warto też pamiętać, aby w
fazie początkowej piec mięso pod przykryciem, żeby nam nie wyschło i dodatkowo,
raz na jakiś czas, polewać je powstałym podczas pieczenia sosem, zapobiegnie to
wysuszeniu się mięsa.
Nie będę Was
dalej przekonywać nad wyższością wędliny upieczony czy przygotowanej w domu,
nad tą którą kupujemy w sklepie. Zapraszam Was po prostu po przepis na pyszną
pieczeń w miodowo-musztardowej marynacie.
Pieczona biodrówka
Czas
przygotowania: 2 godziny + czas marynowania
Składniki:
- 800 wieprzowej biodrówki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Czosnek
obieramy i przeciskamy przez praskę. W miseczce mieszamy czosnek, miód, obydwie
musztardy i przyprawy. Powstałą marynatą nacieramy mięso. Wkładamy je do
żaroodpornego naczynia i wkładamy do lodówki na minimum całą noc. Ja trzymałam
je w marynacie 12 godzin.
Następnego
dnia do mięsa wlewamy 2 łyżki oleju i pół szklanki wody. Formę szczelnie
przykrywamy i pieczemy mięso w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. (bez termoobiegu) do momentu,
aż płyn zacznie się gotować. Wtedy zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C. (bez termoobiegu) i
pieczemy przez 1,5 godziny, pamiętając, aby raz na jakiś czas polać mięso
powstałym sosem. Biodrówka jest chudym mięsem i chodzi oto aby nadmiernie nie
wyschła podczas pieczenia.
Po
upieczeniu mięso odstawiamy do wystudzenia. Gdy będzie już zimne wkładamy je do
lodówki, wtedy z sosu z pieczenia powstanie pyszna galaretka.
Termoobieg czy góra dół?
OdpowiedzUsuńGóra-dół
Usuń