Sałatka z winną gruszką i grillowanym kurczakiem
Food & wine pairing - te słowa ostatnio stały się bardzo modne. Co one dokładnie znaczą? W dużym skrócie jest to sztuka łączenia produktów występujących w daniu z dobranym do niego winem, tak aby stworzyły razem spójną, smakowitą i aromatyczną całość.
I właśnie food & wine pairing jest tematem przewodnim dzisiejszego wpisu. A oprócz tego mam dla Was piękne ikonografiki, smakowity przepis z winem w roli głównej, a także informacje o konkursie konsumenckim, w którym są do wygrania rewelacyjne warsztaty kulinarne i nie tylko!
Te piękne ikonografiki pokazują jak doskonale można połączyć różne gatunki wina z poszczególnymi produktami. Mam nadzieję, że okażą się Wam przydatne i wykorzystacie te smakowite połączenia w swojej kuchni.
Dziś, do przygotowania mojej sałatki wykorzystałam wino Casillero del Diablo Sauvignon Blanc, wino wytrawne białe. Posiada ono aromaty cytrusów, gruszki i limonki, dlatego doszłam do wniosku, że będzie idealnie pasowało do lekkiej sałatki z czerwoną pomarańczą i grillowaną piersią z kurczaka. Moja sałatka skrywa w sobie także aromatyczną gruszkę ugotowaną w białym winie wraz z korzennymi przyprawami.
Zapraszam po przepis! Obiecuję, że będzie smacznie.
Sałatka z winną gruszką i grillowanym kurczakiem
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
- 2 twarde gruszki
- 6 goździków
- 1 laska cynamonu
- butelka wina Casillero del Diablo
- 1 pierś z kurczaka
- 1 czerwona pomarańcza
- kilka plasterków mango
- 2 garści mieszanki sałat
- 2 tosty pełnoziarniste
- garść uprażonych orzechów
- sól
- czarny pieprz
- oliwa z oliwek EV
- sok z cytryny
Wykonanie:
Gruszki obieramy ze skórki, wykrawamy delikatnie gniazdko, ogonek zachowujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy winem, dodajemy goździki i cynamon. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie kuchenkę wyłączamy i zostawiamy owoce do wystygnięcia. Po tym czasie gruszki wyjmujemy.
Pierś z kurczaka posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obydwu stron, aż mięso będzie gotowe. Pierś kroimy na plastry. W międzyczasie na patelni grillujemy także chleb tostowy.
Pomarańczę bardzo dokładnie myjemy, jeśli wolicie możecie obrać ją ze skórki. Kroimy ją na plastry.
Gruszki kroimy na plastry, starając się nie przecinać ich do końca, uzyskamy wtedy ładny wachlarz.
Na każdym z talerzy układamy garść sałat, układamy na nich plasterki pomarańczy i mango, obok układamy wachlarze z gruszki, a dalej plasterki piersi. Gruszki posypujemy prażonymi orzechami, a wszystko posypujemy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.
Podajemy z kieliszkiem schłodzonego białego wina
Komentarze
Prześlij komentarz