Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej)
Według mnie jest to hit kuchni wegańskiej! Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym dopiero od niedawna gości na naszym stole, a ja żałuję, że dopiero teraz je odkryłam, ale jak to się mówi: lepiej późno niż wcale 😃. Do jego przygotowania potrzebna jest tak zwana temperówka do warzyw lub spiralizer. Kupicie go w każdym większym markecie, ja używam elektrycznego spiralizera, który w dosłownie chwilę tnie i ściera wszystko na przeróżne kształty i rozmiary.
Do spaghetti przygotowałam gęsty pomidorowy sos z odrobina chili, idealnie się komponuje z lekko mdławą cukinią.
Przepis został przygotowany zgodnie z zasadami diety dr. Dąbrowskiej, czyli nie zawiera ani grama tłuszczu. Tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej, a tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.
Warto też zajrzeć do najnowszej pozycji Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
- szpinak z pomidorami
- ratatouille, warzywny gulasz
- sałatka z pieczonych buraków
- wegański wywar warzywny
- zupę z kiszonych ogórków
- sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
- sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem
- surówkę z kiszonej kapusty z granatem
- surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem
- kalafior w pikantnym sosie pomidorowym
- wegańską kalafiornicę
- frytki z dyni piżmowej
- wegański bigos
- wegańskie burgery z kalafiora
- grillowaną cukinię z warzywami po grecku
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
- wegańską szarlotkę
Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1/2 cebuli
- 2 łodyżki selera naciowego
- 500 ml gęstego przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- sól morska lub himalajska
- pieprz
- płatki chili
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Łodyżki selera kroimy w cienie plasterki. Czosnek i cebulę wrzucamy na suchą patelnię i chwilę je prażymy na średnim ogniu, aż lekko się przypieką. Teraz dodajemy 3-4 łyżki wody, plasterki selera, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut. Wlewamy przecier, dodajemy przyprawy, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Cukinię płuczemy i kroimy na kształt spaghetti. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy do niego spaghetti. Wyłączamy kuchenkę i blanszujemy 2 minuty, po czy odcedzamy. Mieszamy z sosem i podajemy posypane natką z pietruszki.
Cukinię płuczemy i kroimy na kształt spaghetti. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy do niego spaghetti. Wyłączamy kuchenkę i blanszujemy 2 minuty, po czy odcedzamy. Mieszamy z sosem i podajemy posypane natką z pietruszki.
Spagetti pyszne! Dziękuję za przepis :) Kasia S.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńBardzo smaczne, zagości na stałe w moim menu 😀
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, to moje ulubione danie :)
UsuńCześć! Czy Twoje przepisy są na 1 porcję w diecie Dąbrowskiej? :)
OdpowiedzUsuńHej, nie to nie jest jedna porcja, mogą być 2-3 w zależności od tego jak dużo jesteś w stanie zjeść.
UsuńPrzepisy są super, jednak warto byłoby podawać proporcje dla 1 osoby. Robiąc dla większej liczby łatwo wtedy zwielokrotnić ilość składników. A tymczasem spora część jedzenia może się zmarnować, gdyż jest tego zdecydowanie za dużo dla jednej osoby.
UsuńDzień dobry. Jaki mogę kupić przecier pomidorowy? Czy jednak muszę zrobić sama taki przecier?
OdpowiedzUsuńNie trzeba robić samemu. Można kupić w sklepie, trzeba tylko sprawdzić skład, żeby nie było w nim cukru, ani innych zabronionych na diecie składników.
Usuń