Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach
Drożdżowa baba na Wielkanoc - to jest to! Bez niej nie wyobrażam sobie tych świąt. W ogóle u nas w domu bardzo lubimy ciasto drożdżowe. Piekę je w różnych formach, kształtach i wersjach smakowych; zarówno na wytrawnie, jaki na słodko. Przerobiłam już mnóstwo różnych przepisów, ale ten najbardziej mi przypadł do gustu. Ciasto jest przygotowane na sporej ilości żółtek, ma piękny kolor i doskonałe smakuje, nawet bez bakalii. Jest bardzo lekkie i puszyste, uważajcie, żeby nie uciekło Wam z foremki, bo rośnie jak szalone 😀.
Na blog znajdziecie także inne wielkanocne propozycje na ciasta i desery:
Serniki:
- Pascha wielkanocna
- Ciasto rafaello dla leniwych
- Cytrynowe mini babeczki wielkanocne
- Prosta pomarańczowa babka
- Mazurek kajmakowy
- Babka cytrynowa z polewą czekoladową
- Babka majonezowa
- Ciasto marchewkowe z polewą
- Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami
- Ciasto buraczkowe
- Tarta Rafaello
- Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami
- Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
- Napoleonka na kruchym spodzie
- Cytrynowa beza
- Babeczki z budyniem waniliowym
- Czekoladowe salami z orzechami laskowymi
Serniki:
- Wielkanocne gniazdka serowe na słodko
- Cytrynowy sernik z truskawkami
- Sernik z żurawiną
- Tęczowy sernik
- Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską
- Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską
- Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym
- Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki
- Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki
- Jogurtowy sernik jagodowy na zimno
- Truskawkowy sernik na zimno
- Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia
- Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami
- Sernik czarno-biały
- Kolorowy sernik
- Sernik dyniowy
- Sernik dyniowy z karmelem
- Sernik pomarańczowy
Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach
Proporcje na 2 foremki o średnicy 21 cm.
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Składniki:
- 500 - 600 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 8 żółtek
- 150 g cukru
- 16 g domowego cukru waniliowego
- 50 g drożdży
- 250 ml mleka
- 150 g masła
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Mleko lekko
podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy rozkruszone drożdże i odrobinę cukru oraz tyle mąki, aby uzyskać konsystencję śmietany. Odstawiamy na 10 - 15 minut do wyrośnięcia.
Żółtka
miksujemy z cukrem tak długo, aż uzyskamy jednolitą puszystą masę.
Masło
rozpuszczamy do płynnej konsystencji i studzimy (ma być letnie).
Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy szczyptę soli, w mące robimy dołek.
Do mąki wlewamy ubite żółtka i drożdżowy zaczyn z mlekiem. Wszystko zagniatamy lub wyrabiamy przy pomocy robota. Ciasto będzie rzadsze niż klasyczne drożdżowe. Natomiast gdyby było bardzo rzadkie, można dosypać jeszcze trochę mąki.
Po 10 minutach wyrabiania wlewamy 1/3 masła i dalej zagniatamy. Postępujemy tak aż do zużycia całego masła. Poprzez zagniatanie wprowadzamy do ciasta powietrze, co ma wpływ na jego pulchność. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zaczynie odchodzić od ręki. Ciasto wyrabiamy przez około 30 minut.
Po 10 minutach wyrabiania wlewamy 1/3 masła i dalej zagniatamy. Postępujemy tak aż do zużycia całego masła. Poprzez zagniatanie wprowadzamy do ciasta powietrze, co ma wpływ na jego pulchność. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zaczynie odchodzić od ręki. Ciasto wyrabiamy przez około 30 minut.
Foremki dokładnie natłuszczamy i wysypujemy tarta bułką. Ciasto wkładamy maksymalnie do 1/3
ich wysokości. Pozostawiamy do urośnięcia na około 60 minut.
Babki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez około 30 - 40 minut. Wierzch powinien być ładnie zrumieniony.
Nie wyjmujemy bezpośrednio po upieczeniu z piekarnika, trzeba
odczekać z 10 - 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, po 30 minutach możemy wyjąć babkę z formy. Gdy całkowicie wystygnie posypujemy ją cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz