Wielkanocne gniazdka serowe na słodko
Czas Wielkanocy to czas pysznych domowych wypieków. Na naszych stołach pojawia się wtedy mazurek kajmakowy, pascha wielkanocna, babka cytrynowa z polewą czekoladową, babka majonezowa, a także różnego rodzaje serniki.
Dziś na blogu publikuję przepis na sernik, ale w nieco odmiennej formie, mianowicie w postaci babeczek. Wielkanocne serowe gniazdka na słodko przygotowałam na bazie prostej masy na sernik i ozdobiłam wiórkami kokosowymi, które imitują ptasie gniazdko. W środku umieściłam czekoladowe jajeczka, które w nich umocowałam przy pomocy masy czekoladowej.
Gniazdka pięknie się prezentują na stole, a na dodatek są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Na pewno przypadną do gustu młodszej części naszych świątecznych gości.
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki
Sernik:
- 500 g białego mielonego sera z wiaderka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej
- starta skórka z cytryny
Masa kokosowa:
Masa czekoladowa:
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1-2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- czekoladowe jajeczka
Wykonanie:
Wszystkie składniki na sernik mieszamy w misce.
Wszystkie składniki na masę kokosową mieszamy w drugiej misce.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Foremkę na muffiny smarujemy olejem, do każdej wkładamy po około 2 łyżki masy serowej. Na wierzchu każdego serniczka układamy wiórki koksowe, tak, aby tworzyły gniazdo i aby w środku zostało miejsce na czekoladowe jajeczka.
Serniczki pieczemy przez około 35 minut, aż wiórki się ładnie przyrumienią. Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Do małej miski wrzucamy pokruszoną czekoladę, dodajemy mleko. Czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej na małym ogniu, aż się rozpuści i połączy z mlekiem.
Serniczki wyjmujemy z foremek. Do każdego wlewamy odrobinę masy czekoladowej i wkładamy po 3 lub 4 jajeczka czekoladowe.
Komentarze
Prześlij komentarz