Zielona babka piaskowa z lukrem
Przepisy na świąteczne ciasta i pyszności wcale nie muszą być trudne, czasochłonne, ani skomplikowane! Dziś podrzucam Wam właśnie taki przepis; oto zielona babka piaskowa z lukrem. Zachwyca nie tylko łatwością przygotowania, ale także smakiem i oczywiście wyglądem. Jest pięknie zielona i cudnie się prezentuje na świątecznym stole. Zobaczcie jak szybko możną ja zrobić!
Na blogu znajdziecie też inne wielkanocne słodkie inspiracje:
- Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach
- Wielkanocne gniazdka serowe
- Pascha wielkanocna
- Ciasto rafaello dla leniwych
- Cytrynowe mini babeczki wielkanocne
- Prosta pomarańczowa babka
- Mazurek kajmakowy
- Babka cytrynowa z polewą czekoladową
- Babka majonezowa
- Ciasto marchewkowe z polewą
- Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami
- Ciasto buraczkowe
- Tarta Rafaello
- Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami
- Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
- Napoleonka na kruchym spodzie
- Cytrynowa beza
- Babeczki z budyniem waniliowym
- Czekoladowe salami z orzechami laskowymi
Serniki
- Cytrynowy sernik z truskawkami
- Sernik z żurawiną
- Tęczowy sernik
- Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską
- Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską
- Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym
- Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki
- Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki
- Jogurtowy sernik jagodowy na zimno
- Truskawkowy sernik na zimno
- Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia
- Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami
- Sernik czarno-biały
- Kolorowy sernik
- Sernik dyniowy
- Sernik dyniowy z karmelem
- Sernik pomarańczowy
Zielona babka piaskowa z lukrem
Proporcje na formę z kominem o średnicy 24 cm
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki
Ciasto
- 3 jajka
- 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
- 125 ml oleju rzepakowego
- 150 g świeżego szpinaku
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki soku z limonki
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy.
Szpinak blendujemy razem z olejem i sokiem z limonki na gładką masę.
Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem.
Do masy jajecznej dodajemy masę szpinakową, dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy partiami mąkę, cały czas delikatnie mieszając.
Formę dokładnie natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką, wlewamy ciasto. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy. Gdy przestygnie delikatnie wyjmujemy ją z foremki.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, szykujemy lukier. W szklance mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Lukier powinie być gęsty, jeśli będzie za rzadki dodajemy nieco więcej cukru. Gotowym lukrem polewamy babkę.
Pyszna:)
OdpowiedzUsuń