Zielona babka piaskowa z lukrem


Przepisy na świąteczne ciasta i pyszności wcale nie muszą być trudne, czasochłonne, ani skomplikowane! Dziś podrzucam Wam właśnie taki przepis; oto zielona babka piaskowa z lukrem. Zachwyca nie tylko łatwością przygotowania, ale także smakiem i oczywiście wyglądem. Jest pięknie zielona i cudnie się prezentuje na świątecznym stole. Zobaczcie jak szybko możną ja zrobić!

Na blogu znajdziecie też inne wielkanocne słodkie inspiracje:









Zielona babka piaskowa z lukrem
Proporcje na formę  z kominem o średnicy 24 cm
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki
Ciasto
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 125 ml oleju rzepakowego 
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki soku z limonki
Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy.
Szpinak blendujemy razem z olejem i sokiem z limonki na gładką masę.
Mąkę przesiewamy razem z  sodą i proszkiem.
Do masy jajecznej dodajemy masę szpinakową, dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy partiami mąkę, cały czas delikatnie mieszając.
Formę dokładnie natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką, wlewamy ciasto. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy. Gdy przestygnie delikatnie wyjmujemy ją z foremki.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, szykujemy lukier. W szklance mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Lukier powinie być gęsty, jeśli będzie za rzadki dodajemy nieco więcej cukru. Gotowym lukrem polewamy babkę.

Komentarze

Prześlij komentarz