Młoda kapusta z koperkiem (dieta dr Dąbrowskiej)
Co roku z utęsknieniem czekam na maj, kiedy to na straganach i na targach pojawiają się piękne główki młodej zielonej kapusty. Dokupuję do niej dorodny pęczek pachnącego koperku i czym prędzej będzie do domu, do kuchni... i robię przepyszną młodą zasmażaną kapustę z koperkiem. Natomiast dziś przygotowałam to danie w wersji dietetycznej, zgodnie z zasadami diety doktor Dąbrowskiej, czyli bez mąki i tłuszczu. I powiem Wam, że też jest bosko!
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
- szpinak z pomidorami
- chłodnik z buraków
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
Młoda kapusta z koperkiem (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 25 minutSkładniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- pęczek koperku
- sól himalajska lub morska
- świeżo zmielony pieprz
- mielony kminek
- sok z cytryny
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną
kostkę. Na suchej patelni "przesmażamy" cebulę, gdy zacznie się lekko
przypalać wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. Chwilę dusimy.
W
międzyczasie szatkujemy drobno kapustę. Cebulę przekładamy do
dużego garnka, w którym będziemy robić kapustę.
Poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka z cebulą, zalewamy 3 łyżkami wody, posypujemy solą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, raz na jakiś czas mieszając, Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy przyprawy i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz