Sałatka z kaszą i zielonymi szparagami
Sezon szparagowy mamy w pełni, więc nie dziwcie się, że w ostatnich dniach pojawia się na blogu sporo przepisów z tym pysznym warzywem w roli głównej. Ja osobiście jestem wielbicielką tych zielonych, więc zdecydowanie więcej przepisów pojawia się na ten rodzaj szparagów.
Dziś na blogu sałatka z kaszą i zielonymi szparagami; tym razem użyłam pęczaku, ale możecie też dodać Waszą ulubioną kaszę. Dzisiejsza sałatka może być podana w dwóch wersjach, czyli na ciepło i na zimno. W obydwu będzie przepyszna!
- szparagowa misa rozmaitości
- prosta sałatka ze szparagami i jajkiem
- pizza ze szparagami i jajkiem
- sałatka z bobem i zielonymi szparagami
- pieczarki Portobello ze szparagami
- omlet ze szparagami i chili
- zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską
- tartaletki ze szparagami
- ziołowa sałatka ze szparagami
Sałatka z kasza i zielonymi szparagami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego pęczaku
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 garści rukoli
- listki kolendry lub pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi gotujemy na parze przez 5 minut. Następnie kroimy je na 3 cm kawałki. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka.
W szklance mieszamy sól, pieprz, ocet i oliwę.
Do miski wrzucamy kaszę, szparagi, cebulę i porwaną na kawałki rukolę. Wszystko zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i posypujemy listkami kolendry lub pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz