Sałatka z kalafiora, czyli udawane tabbouleh (dieta dr Dąbrowskiej)
W trakcie upałów, które panują z naszymi oknami z reguły mamy ochotę na lekkie i orzeźwiające dania. I właśnie dziś takie danie dla Was przygotowałam. Bardzo lubię klasyczną sałatkę tabbouleh, która jest przyrządzona na bazie kaszki kuskus. Niestety w trakcie diety dr Dąbrowskiej ten produkt jest zakazany, więc trzeba sobie jakoś inaczej radzić. I tak oto powstała ta sałatka z kalafiora, czyli udawane tabbouleh. Do jej przygotowania użyłam surowego kalafiora, który jest chrupiący i bardzo smaczny, natomiast jeśli nie lubicie go w takiej postaci, możecie go ugotować na parze al dente.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety, a także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej, w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis.
Gdy nasz post będzie dobiegał końca warto zapoznać się zasadami wychodzenia z diety.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
- pieczona brukselka z cebulą i czosnkiem
- szpinak z pomidorami
- surówka z młodej kapusty z koperkiem
- młoda kapusta z koperkiem
- gazpacho, czyli warzywny chłodnik
- chłodnik z buraków
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
- wegańską szarlotkę
Sałatka z kalafiora, czyli udawane tabbouleh (dieta Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:
- 1/2 małego kalafiora
- 1/2 cebuli
- 1 duży malinowy pomidor
- 1/2 pęczka natki
- kilka łodyżek świeżej mięty
- sok z cytryny
- sól himalajska
- czarny mielony pieprz
Wykonanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Następnie ścieramy go na grubej tarce warzywnej, wrzucamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natkę i miętę płuczemy i siekamy. Pomidora możemy obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Kroimy go w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wkładamy do miski z kalafiorem, przyprawiamy, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.
Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz