Surówka z młodej kapusty z koperkiem (dieta dr Dąbrowskiej)

zielona-kapusta-z-marchewka

Nie ma nic lepszego niż surówka z młodej kapusty z koperkiem i odrobiną marchewki. Kto się ze mną nie zgodzi w tym temacie? Chyba nie znajdzie się taka osoba 😊. Podczas diety doktor Dąbrowskiej wcale nie musimy pozbywać się tej przyjemności i surówkę możemy przygotować zgodnie z zasadami diety warzywno-owocowej. Jest smacznie i zdrowo.

Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:


Surówka z młodej kapusty z koperkiem (dieta dr Dąbrowskiej) 

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 1 marchewka
  • sok z cytryny
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
  •  3 łyżki posiekanego koperku

Wykonanie:
Z kapusty usuwamy głąb i drobno ją szatkujemy. Wrzucamy do sporej miski, solimy i ugniatamy tłuczkiem, wtedy kapusta zmięknie i puści sok. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej warzywnej tarce, dodajemy do kapusty. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy pieprz, dodatkowo solimy, jeśli jest taka potrzeba. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.

Komentarze

  1. Czy te ilości naprawdę mają być takie duże ? Cała główka czy pół główki kapusty ? Wyszła mi całą miska surówki nie umiem jej wcisnąć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest cała główka, ale można zrobić z połowy porcji. To nie jest przepis na jedna miskę :). Można ją jeść nie tyko raz dziennie. Zachowa świeżość przez 2-3 dni

      Usuń

Prześlij komentarz