Zielony hummus, pasta z bobu

zielona-pasta-na-kanapce

Sezon na bób ciągle trwa! Ja uwielbiam jeść go na wszelkie sposoby, czy to w sałatkach, czy w postaci różnego rodzaju past. Kilka dni temu na blogu Karoliny Smyk w kuchni pojawił się przepis na hummus z bobu. Oryginalny hummus uwielbiam i muszę przyznać, że bardzo mnie zaintrygował przepis na arabską pastę u Karoli. Bób miałam akurat ugotowany, więc zrobienie pasty zajęło mi dosłownie kilka chwil. Pasta jest super smaczna i ma delikatny arabski smak. Jeśli tak jak ja, jesteście fanami bobu, koniecznie zróbcie z niego hummus.

Na blogu znajdziecie też mnóstwo innych inspirujących przepisów z bobem w roli główniej:





Zielony hummus z bobu
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:

  • 500 g ugotowanego i obranego z łupin bobu
  • 2 łyżki tahini, domowej pasty sezamowej
  • sok z jednej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek EV + jedna łyżka
  • 1/5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki arabskiej przyprawy zatar
  • 1 łyżka sezamu
  • sól do smaku



Wykonanie:
W pojemniku blednera umieszczamy wszystkie składniki pasty, oprócz sezamu. Bardzo dokładnie je blendujemy. Gotową pastę przekładamy do miski, wyrównujemy, polewamy łyżką oliwy i posypujemy sezamem.

Komentarze