Zielony hummus, pasta z bobu
Sezon na bób ciągle trwa! Ja uwielbiam jeść go na wszelkie sposoby, czy to w sałatkach, czy w postaci różnego rodzaju past. Kilka dni temu na blogu Karoliny Smyk w kuchni pojawił się przepis na hummus z bobu. Oryginalny hummus uwielbiam i muszę przyznać, że bardzo mnie zaintrygował przepis na arabską pastę u Karoli. Bób miałam akurat ugotowany, więc zrobienie pasty zajęło mi dosłownie kilka chwil. Pasta jest super smaczna i ma delikatny arabski smak. Jeśli tak jak ja, jesteście fanami bobu, koniecznie zróbcie z niego hummus.
Na blogu znajdziecie też mnóstwo innych inspirujących przepisów z bobem w roli główniej:
- sałatka z bobem i rzodkiewką
- sałatka z bobem i zielonymi szparagami
- sałatka z bobem i ziemniakami
- pasta z bobu z białym serem
- sałatka z bobem i fasolką szparagową
- jajko w koszulce z bobem
- razowy makaron z bobem i fasolką szparagową
- pierogi z bobem i serem
- sałatka z kaszą orkiszową
- ryż z bobem i szpinakiem
- pasta z bobu z miętą
- letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraka, bobem i kozim serem
- zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym
- pasta z bobu
Zielony hummus z bobu
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 500 g ugotowanego i obranego z łupin bobu
- 2 łyżki tahini, domowej pasty sezamowej
- sok z jednej cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek EV + jedna łyżka
- 1/5 szklanki wody
- 2 łyżeczki arabskiej przyprawy zatar
- 1 łyżka sezamu
- sól do smaku
Wykonanie:
W pojemniku blednera umieszczamy wszystkie składniki pasty, oprócz sezamu. Bardzo dokładnie je blendujemy. Gotową pastę przekładamy do miski, wyrównujemy, polewamy łyżką oliwy i posypujemy sezamem.
Komentarze
Prześlij komentarz