Ajvar (ajwar), bałkańska pasta warzywna
Ajvar (ajwar), bałkańska pasta warzywna |
Mimo, że w kalendarzu mamy jeszcze lato, a za oknem temperatury także ciągle letnie, to już powoli dni stają się coraz krótsze, noce coraz zimniejsze, a my nabieramy ochoty na ciepłe dania z dodatkiem jesiennych warzyw. I jednym z takich da jest właśnie ajvar (ajwar), bałkańska pasta przygotowana z papryki i bakłażana. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do kanapek czy do dań mięsnych. Możemy ją także zamknąć na zimę w słoikach, żeby w zimowe dni cieszyć się smakiem pysznych pieczonych warzyw.
Na blogu znajdziecie także przepisy na inne pyszne pasty:
- Zielony hummus, pasta z bobu
- Pesto z kolendry
- Pasta z bobu z białym serem
- Pasta łososiowa z kaparami
- Guacamole, pasta z awokado
- Pasta z łososia
- Hummus, pasta z cieciorki
- Pasta z tuńczyka
- Pasta z tuńczykiem i oliwkami
- Mutabal, pasta z bakłażana
- Pasta z bobu z miętą
- Pasta kanapkowa z ciecierzycą i kaszą jaglaną
- Pasta z bobu
- Pasta z wędzonego pstrąga
- Rybna pasta twarożkowa
- Pasta z bakłażana
Ajvar (ajwar), bałkańska pasta warzywna |
Ajvar (ajwar), bałkańska pasta warzywna
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
- 1000 g czerwonej papryki
- 600 g bakłażana
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a bakłażana nakłuwamy widelcem.
- Paprykę stawiamy wycięciem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bakłażana kładziemy obok i pieczemy na funkcji termoobiegu przez około 40 minut. Papryka powinna ściemnieć i się lekko przypiec.
- Po upieczeniu warzywa wkładamy albo do torebki foliowej albo do miski, którą przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
- Po tym czasie z warzyw zdejmujemy skórkę i kroimy w grubą kostkę
- Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, z papryczki usuwamy nasionka i również drobno kroimy. Wrzucamy do szerokiego rondla na rozgrzaną oliwę. Chwilę przesmażamy i dodajemy upieczone warzywa.
- Wszystko dusimy na małym ogniu przez 20 minut.
- Teraz warzywa wraz z dodatkiem przypraw i octu dokładnie blendujemy.
- Pastę możemy jeść na bieżąco, lub też zamknąć na zimę do słoików. Wtedy słoiki należy pasteryzować przez około 20 minut.
Witaj, mamy wspólną znajomą z bloga Klimaty Agness. Fajny przepis i widzę, że sporo masz przepisów na pasty. Rozejrzę się ciut :) Ale zerknij proszę na swoje pierwsze zdanie bo tam słowo jesień się wkradła myślowo zamiast słowa lato - jeszcze lato :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :D
Bardzo serdecznie Ci dziękuję za czujność :).
UsuńZapraszam, zostań na dłużej!
Pozdrowionka :).