Kasza smażona z jarmużem
Kasze ponownie i to z dużym hałasem medialnym wracają na nasze stoły. Bardzo się z tego powodu cieszę, ponieważ kasze nie dość, że są bardzo smaczne to także są zdrowe i zawierają dużo wartościowych składników odżywczych. Warto też wspomnieć, że kasze przez długi czas stanowiły podstawę wyżywienia na ziemiach polskich, gościły już w osadach pierwszych Słowian. W XIX wieku nastąpił jednak boom ziemniaczany, który prawie całkowicie wyparł kasze z naszego menu. Całe szczęście znowu wracają na nasze stoły, nadchodzi ich kolejny okres świetności, jako produktów docenianych za walory smakowe i zdrowotne. Jesień to dla mnie taki czas, kiedy zdecydowanie częściej goszczą ona na moim stole.
Kasze - co to takiego
Kasza to nic innego, jak obtaczane i polerowane lub rozdrabniane bielmo ziarna zbóż lub pseudo zbóż. Jest ono następnie oczyszczane, odtłuszczane i poddane obróbce termicznej. Kolejny etap to pozbawienie ziarna niejadalnej łuski i zarodka. Kasza jest bogata w węglowodany oraz białko. Natomiast oddzielona okrywa nasienna często jest wykorzystywana do produkcji otrębów.
Kasza to nic innego, jak obtaczane i polerowane lub rozdrabniane bielmo ziarna zbóż lub pseudo zbóż. Jest ono następnie oczyszczane, odtłuszczane i poddane obróbce termicznej. Kolejny etap to pozbawienie ziarna niejadalnej łuski i zarodka. Kasza jest bogata w węglowodany oraz białko. Natomiast oddzielona okrywa nasienna często jest wykorzystywana do produkcji otrębów.
Kaszę w zależności od wielkości ziarna można podzielić na 3 rodzaje: drobnoziarnistą średnioziarnistą i gruboziarnistą. Najbardziej popularna w Polsce jest kasza gryczana, powstała z gryki. Potem kasza manna powstała z pszenicy, kasza jęczmienna (pęczak, kasza perłowa i kasza wiejska) powstała z jęczmienia. Od niedawna cieszą się też wzięciem inne gatunki kasz: jaglana (orkisz), orkiszowa, owsiana, kukurydziana, quinoa, kusksus i amarantus.
Kasze nie dość, że są smaczne i zdrowe, to dają nam mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o wykorzystanie ich w kuchni. Podawane są głównie na słono, jako dodatek do zup (krupnik czy kostka z kaszy manny), jako dodatek do dań głównych, pasztetów czy też sałatek, podawanych na ciepło i na zimno.Warto też wspomnieć, że są bardzo lubiane przez wegetarian i wegan, a także przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Do kasz bezglutenowych zalicza się: kaszę gryczaną, owsianą, kukurydzianą, kuskus kukurydziany i amarantus.
----------------------------------------------------------------------Kasza smażona z jarmużem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 szklanka kaszy orkiszowej
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 porządne garści jarmużu
- kilkanaście kolorowych pomidorków koktajlowych
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Po ugotowaniu przelewamy ja zimna wodą
Cebule i czosnek obieramy i drobno kroimy. Następnie szklimy na rozgrzanym oleju na patelni. Dodajemy jarmuż i chwilę przesmażamy. Teraz dodajemy odcedzoną kaszę i ciecierzycę, wszystko przyprawiamy. Na koniec wrzucamy przekrojone na pół pomidorki. Chwilę przesmażamy i podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz