Śledź imbirowy z żurawiną
Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dosyć śledzi 😀, obiecuję, że to będzie ostatni przepis przed Świętami! Co ja na to poradzę, że w grudniu dopada mnie śledziowy szał, który mnie opuszcza dopiero w okolica końca Karnawału 😃.
Tak więc bez zbędnych wstępów zapraszam Was na nieco eksperymentalny przepis, czyli przed Wami śledź imbirowy z żurawiną. Żurawina cudownie łagodzi charakterystyczny smak imbiru i kurkumy. W pierwszej chwili obawiałam się, że 40 g imbiru to nieco za dużo, ale jest w sam raz. A na dodatek śledź ma piękny kolor, dzięki kurkumie.
Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie:
- Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem
- Marynowane śledzie II
- Jarzynowa sałatka ze śledziem
- Sałatka śledziowa z buraczkami
- Śledzie w sosie musztardowym
- Śledź z cebulą i jabłkiem
- Śledzie remoulade z selerem
- Marynowane śledzie
- Korzenny śledź z rodzynkami
- Piernikowy śledź
- Tatar ze śledzia
- Rolmopsy z ogórkiem
- Śledź pod buraczkiem
- Domowe rolmopsy z papryką
- Śledź po kaszubsku II
- Śledź wiejski
- Śledź po kaszubsku
- Śledź w oleju z cebulą
- Śledź w sosie czosnkowym
- Śledź w buraczkowej pierzynce
- Śledzie w pomarańczach i szafranie
Śledź imbirowy z żurawiną
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Składniki:
- 6 wymoczonych filetów śledziowych
- 2 duże cebule
- 1 łyżka cukru
- sól do smaku
- ok. 40 gramów świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 garści suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki oleju + 2 łyżki do smażenia
- 2-3 łyżki octu winnego
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, którą oprószamy cukrem. Smażymy, aż cebula się zeszkli. W międzyczasie obieramy imbir i kroimy go w drobniutkie słupki. Dorzucamy do cebuli, dodajemy kurkumę i żurawinę oraz sól. Smażymy na małym ogniu przez 10 minut. Patelnię zdejmujemy z kuchenki, dodajemy ocet, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Śledzie kroimy w dzwonka, układamy w słoiku jedną warstwę, na niej kładziemy cebulę z dodatkami, potem kolejną warstwę śledzi i znowu cebulę. Wszystko zalewamy olejem i wkładamy do lodówki na minimum 5-6 godzin, najlepiej na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz