Barszcz a'la ukraiński
Gdy za oknem temperatury poniżej zera, wtedy największą ochotę mamy na duży talerz rozgrzewającej i sycącej zupy. U nas z reguły wtedy na stole pojawia się waza z parującym barszczem ukraińskim.
W tytule napisałam barszcz a'la ukrainski, bo mój dzisiejszy przepis nie jest takim tradycyjnym przepisem na tę zupę. Ta klasyczna zawiera także kapustę, a u mniej jej tym razem nie ma.
Natomiast sposobu na przygotowanie buraków nauczyła mnie pewna Ukrainka. Ona smażyła je na smalcu i dodawała jeszcze tłuste wieprzowe mięso. Powiem Wam, że te smażone wraz z cebulą buraki nadają zupie rewelacyjny smak.
Barszcz a'la ukraiński
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
- 3 podudzia z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały kawałek selera
- 5 średnich ziemniaków
- 2 litry wody
- 1 puszka białej fasoli
- 350 g buraków
- olej lub smalec do smażenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
-
1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy mięso. Marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa, oprócz ziemniaków wrzucamy do garnka z mięsem i
gotujemy przez 40 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Podudzia wyjmujemy z zupy. Kawałki mięsa możemy włożyć do ugotowanego już barszczu.
W międzyczasie buraki ścieramy na grubej tarce, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa przesmażamy przez 3 - 4 minuty na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec dodajemy sok z cytryny lub ocet. Zawartość patelni przekładamy do garnka z zupą.
Kolejno dodajemy fasolę z puszki, koncentrat i przyprawy. Zupę gotujemy na średnim ogniu
jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i posypujemy natką.
Bardzo dobry Barszczyk
OdpowiedzUsuń