Barszcz a'la ukraiński

rozowa-zupa-w-garnku


Gdy za oknem temperatury poniżej zera, wtedy największą ochotę mamy na duży talerz rozgrzewającej i sycącej zupy. U nas z reguły wtedy na stole pojawia się waza z parującym barszczem ukraińskim.
W tytule napisałam barszcz a'la ukrainski, bo mój dzisiejszy przepis nie jest takim tradycyjnym przepisem na tę zupę. Ta klasyczna zawiera także kapustę, a u mniej jej tym razem nie ma.
Natomiast sposobu na przygotowanie buraków nauczyła mnie pewna Ukrainka. Ona smażyła je na smalcu i dodawała jeszcze tłuste wieprzowe mięso. Powiem Wam, że te smażone wraz z cebulą buraki nadają zupie rewelacyjny smak.






Barszcz a'la ukraiński

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:

  • 3 podudzia z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały kawałek selera
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 litry wody 
  • 1 puszka białej fasoli
  • 350 g buraków 
  • olej lub smalec do smażenia 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz 
  • szczypta cukru
  • 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki



Wykonanie:

Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy mięso. Marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki  obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa, oprócz ziemniaków wrzucamy do garnka z mięsem i gotujemy przez 40 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Podudzia wyjmujemy z zupy. Kawałki mięsa możemy włożyć do ugotowanego już barszczu.
W międzyczasie buraki ścieramy na grubej tarce, a cebulę kroimy w  drobną kostkę. Warzywa przesmażamy przez 3 - 4 minuty na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec dodajemy sok z cytryny lub ocet. Zawartość patelni przekładamy do garnka z zupą.
Kolejno dodajemy fasolę z puszki, koncentrat i przyprawy. Zupę gotujemy na średnim ogniu jeszcze 5 minut.  Na koniec dodajemy śmietanę i  posypujemy natką.
 
 



Komentarze

Prześlij komentarz