Szybki obiad - smażone warzywa z makaronem
Bardzo cenię sobie szybkie w przygotowaniu, smaczne, zdrowe i kolorowe dania obiadowe. Coś co nie wymaga ode mnie zbyt długiego stania przy kuchni, gdy wracam po południu z pracy i nie mam gotowego obiadu z poprzedniego dnia, który wystarczy tylko podgrzać. Myślę, że większość z nas "kobiet pracujących" ma tak samo 😎. W takich momentach sięgam do zamrażarki, w której zawsze mam mały zapas mrożonych warzyw.
Dziś na blogu pomysł na szybki obiad - pyszne i kolorowe warzywa z makaronem.
Zobaczcie co fajnego dla Was przygotowałam :). Zapraszam po przepis.
Wykorzystywanie mrożonych warzyw czy owoców to idealny sposób na skrócenie czasu przygotowywania posiłków. Produkty są już obrane, umyte i pokrojone. Zużywamy ich dokładnie tyle, ile potrzebujemy, dzięki czemu nie marnujemy jedzenia. Resztę chowamy z powrotem do zamrażarki i wykorzystujemy przy innej okazji. Do
przetwarzania warzyw i owoców
najlepszym sposobem jest właśnie ich zamrożenie.
Mrożonki w porównaniu
z innymi metodami przetwórczymi
zachowują w największym stopniu wartość odżywczą świeżych
warzyw i owoców.
Straty witaminy C przy produkcji syropów
sięgają nawet 75%, a przy produkcji konfitur czy dżemów
nawet około 40%. Natomiast przy zamrażaniu są one praktycznie
niewielkie i wynoszą do 20%. Również
niewielkie straty obserwowane są w przypadku innych witamin, np.
witaminy A do 10% w owocach, a warzywach maksymalnie do 30%. Straty
witamin z grupy B są jeszcze mniejsze.
Warto też wspomnieć, że mrożenie
nie wymaga używania substancji konserwujących. Zgodnie z polskim
prawem do mrożonych warzyw i owoców
nie wolno dodawać konserwantów. Do produktów przeznaczonych do zamrożenia nie daje się żadnych aromatów,
polepszaczy smaku ani barwników. I na przykład bardziej intensywny kolor mrożonego brokuła w porównaniu
ze świeżym wynika z tego, że został on zblanszowany, czyli poddany
działaniu gorącej pary wodnej, a następnie schłodzony przez kilka minut. Blanszowanie eliminuje rozwój
bakterii i hamuje działanie enzymów
odpowiedzialnych za „psucie się” warzyw, w naturalny sposób
utrwala barwę warzyw.
Co istotne mrożone
warzywa i owoce są zbierane w szczycie sezonu - wtedy kiedy są najsmaczniejsze - i od razu mrożone, dzięki czemu zachowują smak, kolor i
witaminy.
Szybki obiad - smażone warzywa z makaronem
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 opakowanie Mieszanki Włoskiej Hortex
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- kilka koktajlowych pomidorków
- sól himalajska
- czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- świeży tymianek
- 1/2 opakowania dowolnego makaronu
- świeżo starty parmezan
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Warzywa szklimy na patelni na rozgrzanej oliwie. Następnie dorzucamy do nim zamrożoną mieszankę. Wszystko smażymy na niewielkim ogniu przez 10 minut, aż warzywa będą al dente.
W międzyczasie gotujemy makaron. Gdy warzywa będą gotowe dorzucamy do nich makaron, dokładnie mieszamy, przyprawiamy, skrapiamy oliwą i posypujemy świeżymi listkami tymianku. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, podajemy posypane świeżo starym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz