Buddha bowl: ryż, kurczak, awokado

kolorowe-warzywa-w-misce

Buddha bowl to bardzo modne ostatnio zdrowe i odżywcze miski pełne smaku i wspaniałych zbilansowanych składników. A co oznacza Buddha bolw? Po polsku to dosłownie miska Buddy. Ich popularność zaczęła się w mediach społecznościowych, najpierw opanowała Instagram, a potem Facebooka. Na kulinarnych blogach znajdziecie mnóstwo przepisów na te smakowite dania, zostały też wydane książki w całości poświęcone własnie tym miskom. Przepięknie wyglądają, kuszą kolorowymi składnikami i są bardzo odżywcze.
Miski zdrowia, bo tak też się je nazywa, są proste w przygotowaniu, a do ich skomponowania możemy użyć naszych ulubionych produktów i składników. Miski rozmaitości są bardzo kolorowe, przypomina rajskiego ptaka, który ma przywoływać piękne letnie krajobrazy i wprawiać w słoneczny nastrój. No i oczywiście zawsze muszą być podane w sporej i szerokiej misce, aby wszystkie składniki były ładnie wyeksponowane.

Jak prawidłowo skomponować naszą miskę? Oto krótka ściągawka, jakie produkty powinny się w niej znaleźć:
  • Baza – stanowią ją różnego rodzaju makarony, kasze, a także sycące warzywa, na przykład bataty lub buraki.
  • Warzywa – powinny one stanowić około 50% miski. Z reguły używa się dwóch-trzech rodzajów warzyw, w większości na surowo. Wybierzcie swoje ulubione.
  • Białka – tutaj wykorzystujemy delikatne mięso, nabiał, jajka, lub bardzo zdrowe awokado
  • Toppingi - to marynowane warzywa, orzechy, nasiona. Orzechy i nasiona warto przed podaniem uprażyć na suchej patelni, nabiorą wtedy wspaniałego aromatu. Musimy tylko uważać, bo bardzo szybko potrafią się przypalić, a wtedy stają się gorzkie.
  • Świeże zioła - wybierzcie swoje ulubione, te które akurat macie pod ręka. Listki można podawać w całości lub delikatnie je porwać.
  • Sos - może to być klasyczny dressing przygotowany na bazie oliwy z oliwek extra virgen lub oleju tłoczonego na zimno. Pamiętajmy, żeby wybierać tłuszcze wysokiej jakości, ponieważ to one idealnie podkreślają smak naszych dań. Do naszego sosu możemy też wykorzystać naturalny jogurt – zwykły albo grecki wymieszany z sokiem z cytryny, a także gęste dipy lub hummusy.
Tak naprawdę przy przygotowywaniu Buddha bowl ogranicza nas tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia i oczywiście dostępność produktów. W zależności od naszych potrzeb, upodobań czy też warunków klimatycznych panujących akurat za oknami, miski rozmaitości możemy serwować na zimno, lub też na ciepło. Przepis, który Wam dziś proponuję jest przystosowany do podania w obydwu formach. Oto przed Wami pyszna i sycąca miska rozmaitości z ryżem, piersią z kurczaka, awokado i klasycznym dressingiem. Smacznego!



Buddha bowl: miska rozmaitości z ryżem, kurczakiem i awokado
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla 1 osoby
Składniki:
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • przyprawa curry
  • sól himalajska
  • olej do smażenia
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 2 duże rzodkiewki
  • 2 garści liści szpinaku
  • 2 garści kiełków soi
  • kilka plasterków zielonego ogórka
  • posiekana natka pietruszki
Dressing:
  • oliwa z oliwek EV
  • sok z cytryny
  • 1/3 łyżeczki musztardy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
Pierś z kurczaka oprószamy curry i solą, a następnie smażymy ja na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor, kroimy w plastry. Awokado i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, awokado skrapiamy sokiem z  cytryny, aby nie ściemniało. 
W międzyczasie przygotowujemy dressing, Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w szklance, wszystko dokładnie mieszamy. W głębokiej misce układamy po kolei wszystkie składniki, począwszy od liści szpinaku, a na kiełkach i natce pietruszki kończąc.Przed podaniem, zawartość naszej miski polewamy sosem.


Komentarze

  1. Super pomysł. A ta łyżka na zdjęciu w kropeczki... Mój ojciec kupił takie w niemieckim Aldi w latach 90tych.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz