Imbir na odporność - przepis na pastę imbirową

zolta-pasta-w-sloiku

Nie od dziś znamy wspaniałe właściwości imbiru. Szczególnie chętnie wracamy do niego w okresie jesienno-zimowym, kiedy to łatwiej się przeziębiamy i spada nasza odporność. Dlatego dziś podrzucam Wam pomysł na przepis na pastę imbirową z dodatkiem soku z cytryny i miodu.
Imbir jest nie tylko doskonały na przeziębienia (jest bogaty w substancje przeciwzapalne), ale także łagodzi migreny, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, polepsza krążenie krwi rozgrzewając organizm. Cytryna zawiera sporo witaminy C, która wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji Miód natomiast wykazuje właściwości konserwujące, antybiotyczne i przeciwutleniające, więc składniki tej pasty to idealne produkty wzmacniajcie naszą odporność. 
Pastę imbirową możemy jeść samą, możemy ją dodawać do różnego rodzaju koktajli lub stosować do herbaty, ale pamiętamy, żeby nie dodawać jej do wrzątku, tylko do lekko przestudzonego płynu.

Kulinarne inspiracje

Na blogu znajdziecie także zdrowe przepisy na:






Imbir na odporność - przepis na pastę imbirowa

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
  • sok z 2 cytryn
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy


Wykonanie:
Imbir dokładnie myjemy, nie musimy go obierać. Kroimy go w kostkę, wkładamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i bardzo dokładnie blendujemy na gładką masę.
Masę przekładamy do suchego i czystego słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Komentarze

Prześlij komentarz