Marynowana cebula
Dziś przybiegam do Was z kolejnym przepisem, który stał się ostatnio totalnym hitem social media, a w szczególności Instagrama, tak samo z resztą, jak sławetny pomarańczowy wegański budyń jaglany. Jego autorką jest niezastąpiona Dominika Wojciak, czyli Jarzynova, która ma niesamowite pomysły na warzywa i nie tylko.
Marynowana cebula z dodatkiem gwiazdek anyżu i ziarenek gorczycy jest gotowa do jedzenia po nocy spędzonej w lodówce. Jest chrupiąca, lekko słodkawa z aromatem korzennych przypraw. Możemy ją wykorzystać do przygotowania kanapek, sałatek, czy wszystkiego tego co Wam podpowie Wasz kulinarna wyobraźnia! Pycha!
Marynowana cebula
Czas przygotowania: 15 minut+ czas marynowaniaSkładniki:
- 2 duże czerwone cebule
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 2 gwiazdki anyżu
- 100 ml octu jabłkowego
- 200 ml wody
- 2 łyżki miodu
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Krążki układamy ciasno w słoiku o pojemności 500 ml.
Składniki marynaty podgrzewamy w garnuszku. Gorącą zalewą zalewamy cebulę. Słoik zamykamy i odstawiamy. Gdy marynata będzie całkowicie zimna, wkładamy słoik do lodówki na całą noc.
Czy słoiczki mozna zapasteryzowac?
OdpowiedzUsuńTen przepis jest do wykorzystania na szybko, bo marynata jest dosyć mocna. U mnie jeden słoik stał w lodówce długo i ta cebula była bardzo mocno octowa.
UsuńPoza tym przy pasteryzacji straci na chrupkości.