Pomarańczowy wegański budyń jaglany
Ostatnio Instagram oszalał na punkcie tego przepisu! Na całym mnóstwu profili - i to nie tylko kulinarnych - pojawiała się ten pomarańczowy wegański budyń jaglany. Jego autorką jest Dominika Wojciak, czyli Jarzynova.
Nie mogło być inaczej, ja też postanowiłam go zrobić, ponieważ wszyscy się nim nieustannie zachwycali. Faktycznie ten jaglany budyń jest pyszny, kremowy i bardzo prosty w przygotowaniu. Jego podstawowy skład to tylko trzy składniki: kasza, pomarańcza i "mleko" kokosowe.
Budyń będzie idealnym śniadaniem lub zdrowym deserem czy też po prostu przekąską w ciągu dnia.
Wpadajcie po przepis, serdecznie zapraszam 💓.
Pomarańczowy wegański budyń jaglany
Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka kokosowego domowego lub kupnego
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka miodu
- opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
- plasterki pomarańczy
- płatki kokosowe
- czarny sezam
Wykonanie:
Kaszę jaglaną namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie kaszę płuczemy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, aż kasza będzie miękka. Mieszamy dosyć często, żeby się nie przypaliła.
Pomarańczę obieramy i kroimy ma mniejsze części.
Gorąca kaszę wkładamy do blendera, dodajemy pomarańczę, miód i opcjonalnie mieloną skórkę. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy, do momentu uzyskania gładkiej i kremowej masy.
Budyń przekładamy do misek. Możemy go jeść na zimno lub na ciepło. Przed podaniem danie dekorujemy.
Aż ślinka cieknie! Właśnie robiłam z mango, teraz na pewno zrobię z pomarańczą:)
OdpowiedzUsuńOj tak, jest pyszny!
UsuńRozumiem, że miksowałaś mango razem z kaszą?
Muszę też spróbować :).