Wegański krem daktylowy
Dzień dobry moi Mili! Mówię Wam, jakie to było pyszne. To moje kulinarne odkrycie ostatniego tygodnia. A o czym mowa? Mowa o wegańskim kremie daktylowym. Muszę przyznać, że daktyle podjadam sobie raz na jakiś czas, ale nie wpadłam na to, żeby zrobić z nich krem. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy pycha! Do kremu można dodać kakao, masło orzechowe lub korzenne przyprawy. Krem można wykorzystać do ciasta, jako nadzienie do naleśników czy do gofrów.
Przepisem zainspirowała mnie Ania z Everyday flavours. A ja idę wylizać słoik 😎.
Wegański krem daktylowy
Czas przygotowania: 10 minut + czas moczenia
Składniki:
- 200 g daktyli
- 1 szklanka wrzątku
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
Daktyle wkładamy do miski, zalewamy je wrzątkiem. Wszystkie owoce powinny być przykryte wodą. Odstawiamy je na około 60 minut, aż zmiękną.
Przed blendowaniem upewniamy się, że daktyle nie mają resztek pestek.
Owoce przekładamy do blendera i wlewamy 3/4 wody, w której się moczyły. Blendujemy na gładką masę. Gdyby się okazało, że krem jest za gęsty dolewamy nieco wody i ponownie blendujemy, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Dodajemy przyprawy i ponownie blendujemy.
Krem możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Krem możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Komentarze
Prześlij komentarz