Zakwas na biały barszcz
Zakwas na biały barszcz |
Wielkanocne przygotowania w naszych domach powoli zaczynają nabierać tempa. Teraz jest doskonały moment, aby przygotować zakwas na świąteczne zupy, czyli na żur lub na biały barszcz. Tylko teraz pewnie niektórym z Was nasuwa się pytanie jaka jest różnica między tymi zupami, a może jednak nie ma żadnej?
Już spieszę z wyjaśnieniami. Oczywiście te dwie zupy różnią się miedzy sobą, podstawowa sprawa to sposób w jaki są one zakwaszane. Wszystkie zupy zakwaszane przy pomocy naturalnych kwasów owocowych czy warzywnych, to barszcze, natomiast te gotowane z dodatkiem zakwaszanej mąki, to są żury i żurki. Natomiast w wielu domach i biały barszcz i żurek przygotowuje się na bazie zakwasów mącznych, różnicując się w zależności od tego z jakiego rodzaju mąki powstał dany zakwas. I tak, w pierwszym przypadku, czyli gdy mówimy o żurku, gotujemy go z dodatkiem zakwasu żytniego, natomiast biały barszcz powstaje na bazie zakwasu zrobionego z mąki pszennej.
Kolejną kwestią są dodatki, z którymi podajemy obydwie zupy. Z reguły są one zależne od regionów, w których są serwowane. Zupa może być czysta i tylko z dodatkiem ziemniaków, albo z pokrojonymi warzywami i białą kiełbasą lub z ugotowanym i pokrojonym na ćwiartki jajkiem.
Na naszym wielkanocnym stole
zawsze musiał pojawić się biały barszcz. Ja dalej kultywuję tę
rodzinną tradycję i co roku gotuję tę pyszną zupę. Koniecznie
musi ona być przygotowany na domowym zakwasie, a jego smak powinna
wzbogacać własnoręcznie zrobiona biała kiełbasa. Tutaj jest przepis → wielkanocny biały barszcz na zakwasie.
- Żurek na domowym zakwasie
- Zakwas na żur na mące razowej pszennej
- Zakwas na żurek
- Zakwas na czerwony barszcz
- Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek
Zakwas na biały barszcz
- 1 litr przegotowanej zimnej wody
- 1 szklanka mąki pszenne razowej (z pełnego przemiału)
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- Opcjonalnie łyżka aktywnego zakwasu żytniego lub kawałek razowego chleba na zakwasie
Wykonanie
Komentarze
Prześlij komentarz