Sałatka ze szparagami i groszkiem cukrowym
Póki jeszcze mamy szparagi, bo sezon na nie już się kończy, korzystajmy i zróbmy sobie taką pyszną sałatkę z naszych polskich warzyw. Do kompletu chrupiący groszek cukrowy, trochę świeżych ziół, prosty sos i idealne letnie danie gotowe. Sałatka ze szparagami i groszkiem cukrowym nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda i smakuje bosko!
Zapraszam Was po przepis 💓.
Sałatka ze szparagami i groszkiem cukrowym
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2 porządnie garści zielonego cukrowego groszku w łupinach
- 50 g sera feta
- 1 dojrzały pomidor malinowy
- garść listków szpinaku baby
- listki świeżej bazylii lub innych ziół
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy do parownika na 5 minut, po czym po 3 minutach wrzucamy do nich groszek. Po upływie 5 minut warzywa przepłukujemy porządnie pod zimną wodą. Odstawiamy do odsączenia. Pomidora kroimy w plasterki.
W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.
Na dnie talerza układamy porwane listki szpinaku, na nim układamy szparagi, groszek, fetę i pomidory. Wszystko posypujemy ziołami i polewamy sosem.
W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.
Na dnie talerza układamy porwane listki szpinaku, na nim układamy szparagi, groszek, fetę i pomidory. Wszystko posypujemy ziołami i polewamy sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz