Chłodnik z kiszoną botwinką
Podczas lata chłodnik gości na naszym stole bardzo często. Oczywiście prym wiedzie ten klasyczny litewski, ale robię go także z innych warzyw. Natomiast w tym roku odkryłam botwinkę kiszoną w maślance i właśnie na jej bazie postanowiłam przygotować tę pyszną letnią zupę. Chłodnik wyszedł wspaniały i bardzo charakterny, dzięki kiszonej maślance właśnie. Jeśli nie przepadacie zbytnio za tak intensywnymi zupami, na początek dodajcie mniej maślanki. W razie potrzeby zawsze można jej dodać więcej. Zamiast zwykłego czosnku możecie do niego dodać ten kiszony.
- Pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem
- Chłodnik z jarmużem
- Chłodnik z cieleciną
- Chłodnik
- Gazpacho z pieczoną papryką
- Chłodnik z pieczonych buraków z fetą
- Chłodnik z pieczonych buraków
- Botwinka na zakwasie buraczanym
- Szpinakowy chłodnik
- Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym
Chłodnik z kiszoną botwinką
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- botwinka kiszona w maślance
- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 zielony długi ogórek
- 2-3 jajka na twardo
- kilka rzodkiewek
- opcjonalnie sok z cytryny
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- szczypta cukru
Wykonanie:
Botwinkę i buraczki wyjmujemy z maślanki, układamy na sitku, aby obciekła, a następnie kroimy na małe kawałki. Ogórek ścieramy na grubej tarce, rzodkiewki kroimy w kostkę, a koperek siekamy.
Do garnka wlewamy jogurt, wrzucamy botwinkę wraz z buraczkami, ogórki, rzodkiewki i koperek. Wlewamy około połowę porcji maślanki z kiszonej botwinki. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i cukrem. Jeśli uznacie, że chłodnik jest za mało intensywny dodajcie więcej kiszonej maślanki i soku z cytryny. Jest ona dosyć kwaśna, więc jej ilość zależy od Waszych upodobań.
Chłodnik dobrze schładzamy w lodówce, podajemy z jajkiem, posypany koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz