Ekspresowy dżem z czarnej porzeczki
Lipiec to szczyt sezonu na robienie przetworów na zimę. U mnie są na tapecie teraz różnego rodzaju przetwory z czerwonej i czarnej porzeczki. Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie, a także nalewka z czarnej porzeczki już nastawione. Teraz przyszła pora na ekspresowy dżem z czarnej porzeczki. Czemu ekspresowy, ano temu, że robię go przy użyciu mieszanki do żelowania, którą bez żadnego problemu kupicie w każdym sklepie. Ponieważ w domu nie przepadamy zbytnio za słodkimi przetworami, wybrałam mieszankę 3:1, czyli taką do której daje się mniej cukru. Proporcja jest taka, że na kilogram owoców dajemy 300 g cukru i jedno opakowanie mieszanki żelującej. Ja dałam cukru jeszcze mniej, dżem się pięknie ściął, ponieważ czarna porzeczka sama w sobie ma dużo pektyny. Dżem robi się bajecznie szybko i będzie idealny na przykład do bezy lub innego słodkiego ciasta.
Na blogu pod zakładką Przetwory znajdziecie mnóstwo przepisów z inspiracjami, zarówno na słodkie, jak i na wytrawne przetwory, nie tylko na zimę.
Ekspresowy dżem z czarnej porzeczki
Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 500 g czarnej porzeczki
- 100 g cukru
- 1/2 opakowania mieszanki do żelowania owoców 3:1
Wykonanie:
Porzeczki obieramy z szypułek i ogonków, dobrze płuczemy, a następnie odcedzamy. Wsypujemy do garnka o grubym dnie, dodajemy cukier i lekko je rozgniatamy widelcem, aby szybciej puściły sok. Ja rozgniatam tylko cześć owoców, bo lubię jak w dżemie są wyczuwalne kawałki.
Garnek przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godziny, raz na jakiś czas nim potrząsamy. Następnie dosypujemy preparat i dokładnie wszystko mieszamy. Powoli podgrzewamy i od momentu gdy owoce zaznaczą wrzeć gotujemy 2-3 minuty, mieszając, aby dżem się nie przypalił.
Dżem przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków.Mocno zakręcamy i odwracamy je do góry nogami na 30 minut, po czy ustawiamy normalnie do całkowitego wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz