Sałatka z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką
Sałatka z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką powstała jako dodatek do grillowanych mięs, ale oczywiście wspaniale będzie smakowała także wegetarianom. Chciałam ją też ożywić nieco jakimś fajnym kolorowym akcentem no i padło na porzeczki. Leżały sobie na blacie kuchennym, czekając na swoje pięć minut. W sumie, jak do sałatek dodaje się ziarenka granatu, to czemu nie dodać do niej, tak dla odmiany czerwonej porzeczki? Połączenie okazało się bardzo smakowite.
Sałatka jest doskonała zarówno na zimno, jak i na ciepło. Zróbcie ją koniecznie!
Sałatka z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 700 g ugotowanych na parze młodych ziemniaków
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 średnia cukinia
- 50 g sera feta
- porządna garść czerwonych porzeczek
- posiekana natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia sosu: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wraz z pozostałymi składnikami sosu umieszczamy w szklance i dokładnie mieszamy.
Ziemniaki kroimy w sporą kostkę, cebule kroimy w piórka, a cukinię we wstążki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pokruszona fetę, natkę i polewamy sosem. Dokładnie mieszamy, posypujemy porzeczkami i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz