Sałatka z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką

pokorojone-warzywa-czerwona-porzeczka


Sałatka z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką powstała jako dodatek do grillowanych mięs, ale oczywiście wspaniale będzie smakowała także wegetarianom. Chciałam  ją też ożywić nieco jakimś fajnym kolorowym akcentem no i padło na porzeczki.  Leżały sobie na blacie kuchennym, czekając na swoje pięć minut. W sumie, jak do sałatek dodaje się ziarenka granatu, to czemu nie dodać do niej, tak dla odmiany czerwonej porzeczki? Połączenie okazało się bardzo smakowite.
Sałatka jest doskonała zarówno na zimno, jak i na ciepło. Zróbcie ją koniecznie!


Sałatka z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 700 g ugotowanych na parze młodych ziemniaków  
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 średnia cukinia
  • 50 g sera feta
  • porządna garść czerwonych porzeczek
  • posiekana natka pietruszki
Sos:
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia sosu: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wraz z pozostałymi składnikami sosu umieszczamy w szklance i dokładnie mieszamy.
Ziemniaki kroimy w sporą kostkę, cebule kroimy w piórka, a cukinię we wstążki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pokruszona fetę, natkę i polewamy sosem. Dokładnie mieszamy, posypujemy porzeczkami i gotowe.




Komentarze