Ciasto na maślance z morelami i borówkami amerykańskimi
Przepis na to pyszne ciasto wypatrzyłam u Tysi, która prowadzi bloga Tysia gotuje. Zresztą już od dawna przymierzałam się do upieczenia ciasta na maślance, tylko gdzieś mi to umykało. A ponieważ mam dużo borówek amerykańskich i kupiłam na targu nasze polskie morele, to właśnie z nimi postanowiłam je upiec. Na koniec ciasto posypałam cukrem pudrem i wyszło pysznie. Oczywiście możecie tez dodać innych owoców, ale pamiętajcie, żeby nie były zbyt mokre, bo może się zrobić zakalec.
To kto piecze ze mną to pyszne ciasto na maślance z morelami i borówkami?
Zapraszam po przepis.
Ciasto na maślance z morelami i borówkami
Proporcje na formę o wymiarach 40x30 cmCzas przygotowania: 70 minut
Składniki:
- 3 jajka
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka maślanki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 10 polskich moreli
- 300 g. borówki amerykańskiej
- cukier puder
Wykonanie
Morele kroimy na cząstki.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy maślankę i olej, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, też cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno być gęste.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto, wyrównujemy. Na wierzchu układamy borówki i morele.
Ciasto pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz