Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi i kruszonką
To niestety już ostatnie borówki z mojego ogródka. Jak co roku moje krzaczki bardzo pięknie owocowały i w związku z tym owoce te bardzo długo gościły w naszej kuchni. Robiłam z nich różnego rodzaje ciasta i desery, a także przetwory. Tym razem upiekłam z nich drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi i kruszonką. Drożdżowe ciacho, owoce i kruszonka to połączenie wprost idealne!
Na blogu znajdziecie różne borówkowe inspiracje:
- Ciasto na maślance z morelami i borówkami amerykańskimi
- Pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi
- Frużelina z borówek amerykańskich
- Letnie owocowe śniadanie
- Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami
- Ciasto drożdżowe z owocami lata
- Puchate ciasto z owocami
- Kruche ciasto z pianką i owocami
- Tarta z borówkami amerykańskimi
- Kruchy spód z lekką pianką i borówki
- Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera
- Tarta z borówką amerykańską
- Sernik na zimno w kolorach lata
- Jogurtowy sernik na zimno z borówką
- Sernik na zimno z borówką amerykańską
- Bazyliowy sernik na zimno z borówką
- Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek
- Lody rabarbarowe z borówką amerykańską
- Jogurtowe lody z borówką amerykańską
- Lody z borówką amerykańską
- Domowe lody borówkowe
- Dżemowy deser z nasionkami chia
- Dżem z borówki amerykańskiej
- Koktajl z borówki amerykańskiej
Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi i kruszonką
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 240 g mąki żytniej
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 65 g roztopionego masła
- 68 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- mleko do pomalowania bułeczek
- 3 łyżki maki pszennej
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżki roztopionego masła
- 350 g borówek amerykańskich
Wykonanie:
Drożdże
rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i
jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na
gładkie ciasto. Ciasto wkładamy
do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie
zajęło to 60 minut.
Po
tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na
prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i
układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole
robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim borówki. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem.
Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po upieczeniu studzimy na
kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz