Drożdżówki z agrestem i kruszonką
Lato to czas owocowych wypieków! A jeśli jeszcze na dodatek jest to połączenie słodkiego, puszystego i delikatnego ciasta drożdżowego z lekko kwaskowym agrestem oraz chrupiącą kruszonką, to ja jestem w siódmym niebie. Dziś przygotowałam dla Was przepyszne drożdżówki z agrestem i kruszonką właśnie. Powiem Wam, że to jest rewelacyjne połączenie.
Jestem ogromną wielbicielką ciasta drożdżowego - zresztą nie tylko tego na slodko - więc na blogu znajdziecie mnóstwo smacznych drożdżowych inspiracji:
- Ciasto drożdżowe z owocami lata
- Drożdżowe ciasto ze śliwkami
- Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym
- Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami
- Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami
- Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami
- Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką
- Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
- Dyniowe ślimaczki drożdżowe
- Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera
Drożdżówki z agrestem i kruszonką
Czas przygotowania: około 120 minut
Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 240 g mąki żytniej
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 65 g roztopionego masła
- 68 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- mleko do pomalowania bułeczek
- 3 łyżki maki pszennej
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżki roztopionego masła
Dodatkowo:
- czerwony agrest
Wykonanie:
Drożdże
rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i
jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na
gładkie ciasto. Ciasto wkładamy
do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie
zajęło to 60 minut.
Po
tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na
prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i
układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole
robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim agrest. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem.
Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.
Komentarze
Prześlij komentarz