Łódeczki z cykorii z morelami i śledziem sweet chili

kolorowa-salatka-z-ryba


Lato i wakacje to dni kiedy mamy więcej czasu na imprezy, spotkania rodzinne czy też ze znajomymi. Na naszym stole pojawiają się wtedy ciekawe, kolorowe i apetyczne przekąski. Zależy nam, aby były one proste i szybkie do przygotowania, a  zarazem, żeby miło zaskoczyły naszych gości.
I właśnie dziś podrzucam Wam taki fajny i łatwy do zrobienia pomysł na fantastyczną, lekką przekąskę lub zakąskę. Łódeczki z cykorii z morelami i śledziem sweet chili nie dość, że pięknie się prezentują na naszym stole, to także są smakowite i zdrowe. Bez żadnego problemu przygotuje je każdy, nawet mniej wytrawny kucharz.





Tak sobie pomyślałam, że lekko pikantny śledź będzie idealnym dodatkiem do tego letniego dania,  w którym znajdziemy i dojrzałe morele i zielonego ogórka. Ryba ta jest bardzo wysoko ceniona przez polskich konsumentów. Jest łatwo dostępna, relatywnie tania w porównaniu z innymi oferowanymi na rynku rybami, smaczna i bogata w cenne wartości odżywcze ważne dla naszego organizmu, takie jak pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko czy minerały. Zawiera także kwasy z rodziny omega-3, odpowiedzialne za odporność oraz witaminy z  grupy B, niacynę, kwas foliowy oraz ryboflawinę.
Do przygotowania łódeczek wykorzystałam marynowane kawałki śledzia atlantyckiego bez skóry ze sweet chili w oleju rzepakowym. Śledź ten został złowiony zgodnie z zasadami certyfikatu zrównoważonego rybołówstwa MSC, co oznacza, że  ryby z tym niebieskim znaczkiem pochodzą tylko z legalnych i pewnych  źródeł i są prawidłowo oznakowane. 



Łódeczki z cykorii z morelami i śledziem sweet chili
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:



Wykonanie:
Z cykorii delikatnie odrywamy listki i układamy je na talerzu formując z nich łódeczki, czyli wkładając jeden listek w  drugi.
Cebulę obieramy i kroimy w  drobna kostkę, ogórek kroimy w nieco większą kostkę. Morele kroimy w paski. Wszystko umieszczamy w misce, dodajemy pokrojone śledziki, oliwę, sok z limonki i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy łódeczki. Posypujemy natką i świeżo zmielonym pieprzem.




Komentarze