Pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi

ciastka-z-morelami-i-borowkami

Moje ukochane owoce lata, czyli morele i borówki amerykańskie, a do tego ciasto z pełnoziarnistą mąką  i odrobiną kakao - to nie mogło się nie udać 😍. Tymi tartaletkami zainspirowała mnie Ania z bloga Tajemnice smaku. Jej przepis co nieco zmodyfikowałam i upiekłam te pyszne chrupiące ciastka. I oto mamy pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi. 
Mówię Wam, nikt się nim nie oprze, są obłędne!





Pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki
Ciasto:
  • 90 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g maki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
Owocowe nadzienie:
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 150 g moreli
  • 15 g cukru
  • 10 g mąki ziemniaczanej




Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, kakao i mąkę, miksując wszystko po dodaniu każdego ze składników. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby stwardniało.
Morele kroimy na cząstki. W misce mieszamy suche owoce z mąką i cukrem.
Dobrze schłodzone ciasto wałkujemy na omączonym blacie na grubość około 3 mm, następnie wycinamy kółka o średnicy 12 cm. Na środek kółka wykładamy owoce, a nastepnie zawijamy brzegi ciasta do środka, układamy  ciastka na blaszce.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.







Komentarze