Pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi
Moje ukochane owoce lata, czyli morele i borówki amerykańskie, a do tego ciasto z pełnoziarnistą mąką i odrobiną kakao - to nie mogło się nie udać 😍. Tymi tartaletkami zainspirowała mnie Ania z bloga Tajemnice smaku. Jej przepis co nieco zmodyfikowałam i upiekłam te pyszne chrupiące ciastka. I oto mamy pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi.
Mówię Wam, nikt się nim nie oprze, są obłędne!
Pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki
Ciasto:
- 90 g masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 125 g mąki pszennej
- 125 g maki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- 250 g borówek amerykańskich
- 150 g moreli
- 15 g cukru
- 10 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, kakao i mąkę, miksując wszystko po dodaniu każdego ze składników. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby stwardniało.
Morele kroimy na cząstki. W misce mieszamy suche owoce z mąką i cukrem.
Dobrze schłodzone ciasto wałkujemy na omączonym blacie na grubość około 3 mm, następnie wycinamy kółka o średnicy 12 cm. Na środek kółka wykładamy owoce, a nastepnie zawijamy brzegi ciasta do środka, układamy ciastka na blaszce.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz