Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi

okragle-buleczki-z-owocami

Na zakończenie pięknego i upalnego lata mam dla Was pyszny przepis, który jest małą odmianą dla naszych klasycznych jagodzianek. A dlaczego zapytacie? A dlatego, że do środka zamiast jagód włożyłam borówki amerykańskie oraz dodałam szczyptę cynamonu i brązowego cukru.
Powiem Wam, że drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi są idealnym zamiennikiem dla tradycyjnych bułeczek z  jagodami. Kto jeszcze ich nie robił, to serdecznie zapraszam do wypróbowania. Sezon na borówki trwa zdecydowanie dłużej, niż na jagody, więc możemy się nimi cieszyć w letnim czasie prawie bez końca.

Na blogu znajdziecie różne borówkowe inspiracje:

 



Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
  • 240 g mąki pszennej
  • 240 g mąki żytniej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 65 g roztopionego masła
  • 68 g cukru  
  • 25 g świeżych drożdży
  • mleko do pomalowania bułeczek
  • cukier puder
Nadzienie:
  • ok. 350 g borówek amerykańskich
  •  brązowy cukier
  • cynamon



Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na środku każdego placka układamy borówki, dajemy szczyptę cukru i cynamonu i bardzo dokładnie zaklejamy, formując z ciasta bułeczkę.
Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, a następnie malujemy je mlekiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Komentarze