Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi
Na zakończenie pięknego i upalnego lata mam dla Was pyszny przepis, który jest małą odmianą dla naszych klasycznych jagodzianek. A dlaczego zapytacie? A dlatego, że do środka zamiast jagód włożyłam borówki amerykańskie oraz dodałam szczyptę cynamonu i brązowego cukru.
Powiem Wam, że drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi są idealnym zamiennikiem dla tradycyjnych bułeczek z jagodami. Kto jeszcze ich nie robił, to serdecznie zapraszam do wypróbowania. Sezon na borówki trwa zdecydowanie dłużej, niż na jagody, więc możemy się nimi cieszyć w letnim czasie prawie bez końca.
Na blogu znajdziecie różne borówkowe inspiracje:
- Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi
- Ciasto na maślance z morelami i borówkami amerykańskimi
- Pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi
- Frużelina z borówek amerykańskich
- Letnie owocowe śniadanie
- Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami
- Ciasto drożdżowe z owocami lata
- Puchate ciasto z owocami
- Kruche ciasto z pianką i owocami
- Tarta z borówkami amerykańskimi
- Kruchy spód z lekką pianką i borówki
- Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera
- Tarta z borówką amerykańską
- Sernik na zimno w kolorach lata
- Jogurtowy sernik na zimno z borówką
- Sernik na zimno z borówką amerykańską
- Bazyliowy sernik na zimno z borówką
Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 240 g mąki żytniej
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 65 g roztopionego masła
- 68 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- mleko do pomalowania bułeczek
- cukier puder
- ok. 350 g borówek amerykańskich
- brązowy cukier
- cynamon
Wykonanie:
Drożdże
rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i
jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na
gładkie ciasto. Ciasto wkładamy
do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie
zajęło to 60 minut.
Po
tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na
prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i
układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na środku każdego placka układamy borówki, dajemy szczyptę cukru i cynamonu i bardzo dokładnie zaklejamy, formując z ciasta bułeczkę.
Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, a następnie malujemy je mlekiem.
Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu studzimy na
kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz