Pizza z burakami i cukinią
No to mamy początek września i koniec wakacji dla większości z nas. Pora wrócić do codziennej rutyny i obowiązków. No i także do kuchni 😊. W tym roku lato było upalne i ja osobiście nie lubiłam spędzać zbyt dużo czasu w przysłowiowych garach. Teraz temperatura nieco odpuściła, można więc odpalić piekarniki.
Dziś zapraszam Was na pizzę na domowym cieście, która jeszcze pozostaje w letnich klimatach, w końcu wrzesień to jeszcze lato. Pizza z burakami i cukinią i dodatkiem mozzarelli jest lekka, łatwa do zrobienia i bardzo apetyczna. Wielbiciele mięsa oczywiście mogą sobie na niej ułożyć kawałek szynki.
Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pizzę:
- Pizza z cukinią
- Pizza z cukinią i serem pleśniowym
- Pizza ze szparagami
- Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem
- Pizza z zielonymi szparagami
- Pizza z rukolą
- Mini pizze
- Pizza hawajska
- Pizza Margherita
- Pizza pszenno-żytnia
- Pizza capriciosa
Pizza z cukinią i serem pleśniowym
Czas przygotowania: 180 minut
Proporcje na 2 placki
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej 650
- 150 g maki żytniej 650
- 1 łyżeczka soli
- 160 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek EV
Wierzch pizzy:
- 2 podłużne cukinie
- 1 różowy burak
- sól
- 1 kulka mozzarelli
- oliwa z oliwek EV
- listki świeżych ziół
- płatki chili
Wykonanie:
Wszystkie
składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności:
najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone
drożdże, i ona już resztę robi za mnie 😊. Ciasto można też wyrobić
tradycyjnie przy pomocy robota, np. robota planetarnego. Wtedy przed wyrabianiem ciasta
należny rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Po
czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić,m aż uzyskamy gładkie i lśniące ciasta. Następnie odstawić przykryte do
wyrośnięcia na 60 minut.
- W międzyczasie cukinie i buraka kroimy w cienkie plasterki, ja używam do tego mandoliny. Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki.
- Ciasto smarujemy oliwą, układamy na plasterki cukinii i buraka.
- Wszystko posypujemy solą, płatkami chili i porwaną na kawałki mozzarellą. Placki delikatnie skrapiamy oliwą.
- W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni.
- Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i pieczemy 10-12 minut.
- Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki Waszych ulubionych ziół.
Komentarze
Prześlij komentarz