Dorsz z sosem borowikowym
Wraz z nadejściem jesieni, w naszych kuchniach coraz częściej goszczą sycące potrawy, których głównymi składnikami są produkty sezonowe. Bardzo lubię sezonowość na naszym stole i staram się z niej czerpać ile się da. Jednym z takich sezonowych produktów są oczywiście grzyby. Ja osobiście uwielbiam grzyby, i właśnie podczas jesiennych miesięcy staram się je łączyć z innymi produktami, które pojawiają się w mojej kuchni.
Tym razem na towarzysza pięknych borowików wybrałam rybę. Rybę najpierw upiekłam w piekarniku z dodatkiem rozmarynu. Podałam go w sosie borowikowym, który przygotowałam z dodatkiem białego wytrawnego wina. To była prawdziwa jesienna uczta. Zobaczcie jak prosto i pysznie można wykorzystać w naszym menu podlaskie leśne skarby.
Dorsz z sosem borowikowym
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 800 g filetów z dorsza atlantyckiego bez skóry
- sól
- pieprz
- rozmaryn
- olej
- 500 g mrożonych borowików całych Leśne Skarby
- 1 cebula
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 200 g gęstej śmietany 18%
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku
- olej
Wykonanie:
Mrożone borowiki wyjmujemy z zamrażarki i odstawiamy do rozmrożenia. Gdy będą miękkie odcinamy trzonki. Do sosu wykorzystamy same kapelusze pokrojone w grube paski, a odkrojone nóżki możemy użyć do przygotowania wywaru lub zupy grzybowej. Natomiast jeśli chcecie zaoszczędzić czas, do przepisu można wykorzystać same mrożone kapelusze Leśne Skarby.
Filety układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie możemy przygotować sos. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Do garnka wlewamy wino, dodajemy cebulę i
wrzucamy rozmrożone i pokrojone kapelusze. Na małym ogniu doprowadzamy do
zagotowania i gdy odparuje alkohol dodajemy śmietanę. Gotujemy przez 20 minut bez przykrycia, raz na jakiś czas
mieszając, aby sos się nie przypalił. Pod koniec dodajemy przyprawy i koperek, po
czym dokładnie mieszamy.
Upieczona rybę polewamy sosom i od razu podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz