Warzywne stir fry z makaronem soba - pyszny lunchbox
Lunchbox, to ostatnio bardzo modne hasło. Uważam, że to bardzo fajnie. W dzisiejszych czasach, kiedy to większa część dnia spędzamy poza domem, dobrze jest w tym czasie zjeść coś zdrowego i ciepłego, zamiast pochłonięcia na szybko jakiegoś fast foodu. Sama codziennie szykuje sobie pudelka do pracy i postanowiłam się z Wami podzielić tymi przepisami.
Dziś zapraszam Was na warzywne stir fry z makaronem soba. To jest wersja bez mięsa, bo ostatnimi czasy rzadziej pojawia się ono na moim talerzu, ale mięsożercy oczywiście mogą tutaj dorzucić kawałek kurczaka czy wieprzowiny.
Warzywne stir fry z makaronem soba
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 1 dymka pokrojona w talarki
- 1 marchewka pokrojona w słupki
- garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
- 1 mała pak choi pokrojona w paski
- 1 łyżka sezamu
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- pieprz
- sos sojowy
- 1 porcja makaronu soba
Wykonanie:
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na rozgrzanym tłuszczu na woku przesmażamy czosnek, imbir i dymkę. Gdy zaczną ładnie pachnieć dodajemy marchewkę i zieloną fasolkę. Gdy marchewka lekko zmięknie dodajemy pak choi, sezam i przyprawiamy sosem i pieprzem. Smażymy 2-3 minuty, a następnie dokładnie mieszamy z makaronem i smażymy jeszcze przez chwilę, a na koniec skrapiamy olejem sezamowym.
Komentarze
Prześlij komentarz