Jesienna kasza bulgur z dynią i bakłażanem




Za oknami mamy piękną złotą jesień. Ta pora roku niesie nam mnóstwo pysznych i zdrowych produktów sezonowych. Oczywiście królową jesieni jest dynia. Nie wyobrażam sobie bez niej rozgrzewających jesiennych dań. W połączeniu z grillowanym bakłażanem i zdrową kasza bulgur stworzy idealne jesienne danie.
Dziś na blogu jesienna bulgur z dynią i bakłażanem,  a także parę słów o kuchennych gadżetach, bez których nie możemy się obejść w kuchni, czyli o garnkach.





Jesienna kasza bulgur z dynią

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 200 g kaszy bulgur
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 2 garści jarmużu
  • 300 g pieczonej dyni
  • uprażone pestki dyni
  • 40 g sera feta
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz 




Wykonanie:
Bulgur wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1,5 szklanki wrzątku. Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc kuchenki do minimum i gotujemy aż woda się wchłonie, czyli około 15 minut. Kuchenkę wyłączamy i czekamy, aż kasza dojdzie.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Warzywa szklimy na patelni na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojony jarmuż i smażymy, aż listki zmiękną.
W międzyczasie bakłażana kroimy w cienkie plastry, smarujemy je delikatnie olejem, oprószamy solą i pieprzem i grillujemy na patelni grillowej  z obydwu stron. Gdy bakłażan będzie już prawie gotowy układamy obok niego upieczona dynię i grillujemy przez chwilę z każdej strony. Dynię kroimy  w grubą kostkę. Kaszę mieszamy z dynią, cebulą i jarmużem. Doprawiamy sola i pieprzem.
Na talerzu układamy plastry bakłażana na nich układamy wymieszaną z warzywami kaszę, pokruszoną fetę i uprażone pestki dyni.





Komentarze