Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem

kolorowe-warzywa-w-misce

Ostatnimi czas moje kulinarne upodobania coraz częściej podążają w stronę orientalnych smaków. Przestały już one być dla nas mało dostępne, w sklepach jest coraz więcej produktów, które umożliwiają nam przygotowanie wschodnich potraw. Jak grzyby po deszczu wyrastają też tajskie, wietnamskie czy koreańskie restauracje, w których możemy spróbować oryginalnych dań pochodzących z tamtych regionów, a  potem we własnej kuchni spróbować się z nimi zmierzyć. 
Dziś zapraszam Was na pyszne i bardzo kolorowe danie. Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem cieszy nie tylko oko, ale także nasze podniebienie. Pyszna i na zimno i na ciepło.
Serdecznie zapraszam!

Kulinarne inspiracje

Na blogu znajdziecie inne przepisy z wykorzystaniem glonów wakame:





Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
  • 2 garści jarmużu
  • 1 szklanka upieczonej dyni pokorniej w kostkę
  • 2 garści kiełków sojowych
  • 2 garści groszku cukrowego
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 mała marchewka pokrojona w słupki
  • 2 łyżki wodorostów wakame
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  •  1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżka pokrojonego grubego szczypiorku

Dressing:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól
  • pieprz
  • odrobina chili



Wykonanie:
Składniki sosu mieszamy w szklance.
Jarmuż kroimy na mniejsze kawałki. Kiełki, jarmuż i groszek przelewamy wrzątkiem, a  następnie przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do obcieknięcia. Cebulę roimy w piórka.
W szerokiej misce układamy po kolei jarmuż, marchewkę, groszek, kiełki, wakame i dynię. Posypujemy cebulą, szczypiorem i sezamem, a na koniec polewamy dressingiem.
Sałatkę możemy również podać na ciepło. Należy wtedy przesmażyć wszystkie składniki na patelni na niewielkiej ilości oleju, a na koniec dodać dressing i dokładnie wymieszać.





Komentarze