Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem
Ostatnimi czas moje kulinarne upodobania coraz częściej podążają w stronę orientalnych smaków. Przestały już one być dla nas mało dostępne, w sklepach jest coraz więcej produktów, które umożliwiają nam przygotowanie wschodnich potraw. Jak grzyby po deszczu wyrastają też tajskie, wietnamskie czy koreańskie restauracje, w których możemy spróbować oryginalnych dań pochodzących z tamtych regionów, a potem we własnej kuchni spróbować się z nimi zmierzyć.
Dziś zapraszam Was na pyszne i bardzo kolorowe danie. Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem cieszy nie tylko oko, ale także nasze podniebienie. Pyszna i na zimno i na ciepło.
Serdecznie zapraszam!Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie inne przepisy z wykorzystaniem glonów wakame:
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 2 garści jarmużu
- 1 szklanka upieczonej dyni pokorniej w kostkę
- 2 garści kiełków sojowych
- 2 garści groszku cukrowego
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 mała marchewka pokrojona w słupki
- 2 łyżki wodorostów wakame
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka pokrojonego grubego szczypiorku
Dressing:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- sól
- pieprz
- odrobina chili
Wykonanie:
Składniki sosu mieszamy w szklance.
Jarmuż kroimy na mniejsze kawałki. Kiełki, jarmuż i groszek przelewamy wrzątkiem, a następnie przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do obcieknięcia. Cebulę roimy w piórka.
W szerokiej misce układamy po kolei jarmuż, marchewkę, groszek, kiełki, wakame i dynię. Posypujemy cebulą, szczypiorem i sezamem, a na koniec polewamy dressingiem.
Sałatkę możemy również podać na ciepło. Należy wtedy przesmażyć wszystkie składniki na patelni na niewielkiej ilości oleju, a na koniec dodać dressing i dokładnie wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz