Kokosowe ciasteczka z czekoladą
Upiekłam takie pyszne ciacha i postanowiłam się z Wami podzielić tym przepisem jeszcze przed świętami, choć obiecywałam sobie, że już nic na bloga nie będą wrzucać 😀. Może ktoś z Was jeszcze skorzysta, bo są tak pyszne, że szkoda gadać 😉. Tak więc bez zbędnych wstępów: czytajcie, zapisujecie i bierzecie się za pieczenie.
Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka:
- Pyszne pierniczki last minut z lukrem
- Miękkie pierniczki wedlug Anny Starmach
- Orzechowe ciasteczka choinki
- Pyszne pierniczki last minut z lukrem
- Kruche ciasteczka z bezą
- Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe
- Świąteczne ciasteczka cynamonowe
- Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym
- Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread
- Chrupiące ciasteczka imbirowe
- Pierniczki lebkuchen
- Świąteczne markizy
- Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym
- Pierniczki katarzynki
- Świąteczne gwiazdki pierniczki
- Lukrowane pierniczki
- Owsiane ciasteczka
- Zielone pierniczki choinki
- Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane
- Kruche piernikowe ciasteczka
- Piernikowe kolorowe gwiazdki
- Popękane czekoladowe ciasteczka
- Choinki z piernika
- Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi
Kokosowe ciasteczka z czekoladą
Czas przygotowania:
Składniki:
- 60 g brązowego cukru
- 60 g miękkiego masła
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g drobnych płatków owsianych
- 38 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Krem:
- 100g czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka
- 2o g masła
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy maślanej, miksujemy, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po
tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno
ono mieć grubość ok. 3 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy parzystą ilość kółek. Następnie w połowie kółek przy pomocy mniejszego foremki wycinamy kółka, które nam stworzą wierzchnią część ciastka. Wszystkie kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka
powinny się delikatnie zezłocić. Po upieczeniu studzimy je na kratce.
Składniki
polewy umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
dokładnie mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy polewa zacznie
gęstnieć smarujemy nią pełne kółka i przykrywamy tymi wyciętymi.
Komentarze
Prześlij komentarz