Korzenne ciastka owsiane z lukrem
Grudzień to nie tylko czas pieczenia pierniczków, ale także różnego rodzaju ciasteczek. Bardzo lubię ten czas, kiedy w kuchni na blacie stoi cały szereg szklanych słoi wypełnionych po brzegi chrupiącymi ciasteczkami w różnych odsłonach.
Na blogu znajdziecie sporo przepisów na świąteczne ciasteczka → ulubione ciasteczka na Boże Narodzenie.
Korzenne ciastka owsiane z lukrem |
Korzenne ciastka owsiane z lukrem
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 60 g brązowego cukru
- 60 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g drobnych płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki soku z cytryny
- posypka
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy
maślanej, miksujemy, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i
owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po
tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno
ono mieć grubość ok. 3 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy
kółka. Kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka
powinny się delikatnie zezłocić. Po upieczeniu studzimy je na kratce.
Gdy ciastka całkowicie wystygną, szykujemy lukier. W szklance mieszamy
cukier puder z sokiem z cytryny. Lukier powinien być gęsty, jeśli będzie
za rzadki dodajemy nieco więcej cukru. Gotowym lukrem polewamy ciasteczka i posypujemy posypką.
Mmmm wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMuszę przepis podać mojej mamie, ona uwielbia takie robić, a ja je chętnie zjadam :)