Śledź z żurawiną
Dziś robimy małą przerwę od słodkich przepisów i na chwilę przenosimy się do przystawek. Głównym bohaterem dzisiejszego wpisu będzie pyszna rybka, jedna z najbardziej popularnych na świątecznym stole, czyli śledź. U nas na Boże Narodzenie śledź występuje w różnych postaciach i smakach, bo bardzo go lubimy. Tym razem jest to śledź z żurawiną. Lekko słonawa ryba przykryta kołderką z cebuli i żurawiny uduszonych w soku pomarańczy będzie idealnym daniem na wigilijny stół.
Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie:
- Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem
- Marynowane śledzie II
- Jarzynowa sałatka ze śledziem
- Sałatka śledziowa z buraczkami
- Śledzie w sosie musztardowym
- Śledź z cebulą i jabłkiem
- Śledzie remoulade z selerem
- Marynowane śledzie
- Korzenny śledź z rodzynkami
- Piernikowy śledź
- Tatar ze śledzia
- Rolmopsy z ogórkiem
- Śledź pod buraczkiem
- Domowe rolmopsy z papryką
- Śledź po kaszubsku II
- Śledź wiejski
- Śledź po kaszubsku
- Śledź w oleju z cebulą
- Śledź w sosie czosnkowym
- Śledź w buraczkowej pierzynce
- Śledzie w pomarańczach i szafranie
Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie
Składniki:
- 6 filetów śledziowych
- 2 czerwone cebule
- 1/3 szklanki soku pomarańczowy (najlepiej świeży wyciśnięty, a nie z kartonu)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/3 łyżeczki cukru
- sól morska
- czarny mielony pieprz
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Około 5 godzin przed przygotowaniem śledzi żurawinę wsypujemy do miseczki, zalewamy je sokiem, przykrywamy.
Cebulę
obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie przesmażamy na patelni na
rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy żurawinę wraz z sokiem, koncentrat i
przyprawy. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu. Cebulę odstawiamy do
całkowitego wystygnięcia.
Filety
kroimy w dzwonka, wkładamy do miski lub do słoika, dodajemy duszoną cebulą z
rodzynkami, dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 5
godzin, a najlepiej na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz