Budyń pomarańczowy jaglany
Nie będę pewnie odkrywcza pisząc, że śniadanie jest najważniejszym dla nas posiłkiem w ciągu dnia. Smaczne, zdrowe i pożywne śniadanie to podstawa każdego rozpoczętego - dobrze rozpoczętego - dnia. Pewnie każdy z nas słyszał to wielokrotnie i gdzieś tam w tyle głowy ma, że tak właśnie powinno być, ale niestety nie zawsze mamy czas, aby nad tym naszym porannym posiłkiem odpowiednio się zastanowić. Poranny domowy rozgardiasz i wieczny pośpiech niestety temu nie sprzyjają i dlatego pewnie większość z Was łapie w biegu cokolwiek z lodówki, popija w biegu kawą i pędzi do szkoły, na uczelnię czy do pracy.
Zmorą mojego śniadaniowego dzieciństwa były zupy mleczne, którą trzeba było jeść codziennie - tylko od święta w niedzielę były kanapki i kakao. Z reguły była to nudna kasza manna lub makaron z mlekiem, obydwie pozycje zdecydowanie przeze mnie nielubiane, jedyne co w miarę lubiłam to była owsianka. Nikt wtedy nie wpadł na pomysł, aby do mlecznych zup dodawać owoce, a o musli czy granoli nikt nie słyszał. Całe szczęście te czasy już pewnie bezpowrotnie minęły i dziś otwiera się przed nami ogromny wachlarz śniadaniowych możliwości, których przygotowanie nie zajmuje nam wcale dużo czasu, a większość można spokojnie sobie ugotować poprzedniego dnia wieczorem.
Jakie więc
są te pyszne, zdrowe i pożywne śniadaniowe możliwości? Zacznijmy
może od domowej granoli czy musli. To nic innego jak podprażone w
piekarniku płatki zbóż z dodatkiem miodu i bakalii. Bez problemu
przegotujemy je sami, dodając nasze ulubione składniki. Raz na
jakiś czas robimy sobie sporą porcję, a potem dodajemy do niej
mleko lub jogurt i świeże owoce.
Bardzo zdrowe
i pyszne są śniadania robione na bazie różnego rodzaju płatków.
Taka owsiankę czy jaglankę możemy przygotować sobie poprzedniego
dnia, a rano dodać tylko ulubione owoce czy orzechy i jemy.
Natomiast
ostatnio zrobiły się bardzo modne – i ja to bardzo sobie chwalę
– różnego rodzaje budynie ugotowane na bazie kaszy. Oczywiście
taki budyń może też być pysznym deserem, ale równie idealnie
sprawdzi się w postaci ciepłego śniadania. Nie od dziś wiadomo,
że kasze są bardzo zdrowe i fajnie, że wróciły znowu do
kulinarnych łask, ponieważ i są bardzo pyszne także wersji na
słodko.
Dziś
namawiam Was do przygotowania sycącego i kolorowego dania na bazie
kaszy jaglanej. Pudding jest bardzo delikatny i kremowy, ponieważ
został ugotowany na bazie mleczka kokosowego. W środku mamy też
aromatyczną pomarańczę, która nadaje mu koloru i smaku. Z
wierzchu możemy nasze danie posypać lubionymi orzechami czy
bakaliami. Ja tym razem dodałam chipsy z banana i ziarenka granatu. A do
tego jeszcze nieco wiórków kokosowych i możemy zajadać. Mam
nadzieję, że taki posiłek urozmaici nieco Wasze śniadania, a
zarazem uruchomi Waszą kulinarną wyobraźnię.
Na blogu znajdziecie kulinarne inspiracje z wykorzystaniem "mleka" kokosowego:
- chłodnik kokosowo-jabłkowy
- keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera
- curry z kurczakiem
- zupa tajska
- tajska zupa z kurczakiem
- pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim
- kurczak w mleku kokosowym
- curry z ciecierzycą i kurczakiem
- kokosowy krem z kalafiora
- domowy likier kokosowy
- sernik kokosowy bounty na zimno
- wegańska kokosowa owsianka z owocami
- kokosowe ciasto z jabłkami
Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka miodu
- opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
- plasterki pomarańczy
- płatki kokosowe
- ziarenka granata
Wykonanie:
Kaszę
jaglaną namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na całą noc. Po tym
czasie kaszę płuczemy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu przez
30 minut, aż kasza będzie miękka. Mieszamy dosyć często, żeby się nie
przypaliła.
Pomarańczę obieramy i kroimy ma mniejsze części.
Gorąca
kaszę wkładamy do blendera, dodajemy pomarańczę, miód i opcjonalnie
mieloną skórkę. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy, do momentu
uzyskania gładkiej i kremowej masy.
Budyń przekładamy do misek. Możemy go jeść na zimno lub na ciepło. Przed podaniem danie dekorujemy.
Komentarze
Prześlij komentarz