Grillowana cykoria z salsą pomidorową (dieta dr Dąbrowskiej)
Bardzo lubię cykorię. Czy to ma surowo - w sałatce, czy to na ciepło - duszoną, gotowaną czy pieczoną. Poza dietą warzywno-owocową dr Dąbrowskiej robię ją na grillu z niewielką ilością masła. Smakuje obłędnie. Dlatego postanowiłam ją też spróbować zrobić w wersji bez tłuszczu i powiem Wam, że wyszła super. Mam nadzieję, że grillowana cykoria z salsą pomidorową posmakuje i Wam 💗.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety, a także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej, w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi:
- sałatkę z pieczonych buraków
- surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem
- pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem
- zupę krem z białych warzyw
- sos czosnkowy z kalafiora
- młoda kapusta z koperkiem
- chłodnik z buraków
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
Grillowana cykoria z salsą pomidorową (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 3 cykorie
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki
Salsa:
- 1 malinowy pomidor
- 1 łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli
- 1 posiekany ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz
Wykonanie:
Cykorię kroimy na pół i grillujemy ją z obydwu stron na patelni grillowej lub na elektrycznym grillu. Następnie posypujemy ją natką, solą i pieprzem.
W międzyczasie robimy salsę. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy pomidory, cebulę, czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Cykorię podajemy polaną salsą.
Komentarze
Prześlij komentarz