Grillowana cykoria z salsą pomidorową (dieta dr Dąbrowskiej)

zielona-cykoria-widok-z-gory

Bardzo lubię cykorię. Czy to ma surowo - w sałatce, czy to na ciepło - duszoną, gotowaną czy pieczoną. Poza dietą warzywno-owocową dr Dąbrowskiej robię ją na grillu z niewielką ilością masła. Smakuje obłędnie. Dlatego postanowiłam ją też spróbować zrobić w wersji bez tłuszczu i powiem Wam, że wyszła super. Mam nadzieję, że grillowana cykoria z salsą pomidorową posmakuje i Wam 💗.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas dietya także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowejw którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi:


Grillowana cykoria z salsą pomidorową (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:

  • 3 cykorie
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz 
  • 1 łyżka posiekanej natki

Salsa:

  • 1 malinowy pomidor
  • 1 łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz



Wykonanie:
Cykorię kroimy na pół i grillujemy ją z obydwu stron na patelni grillowej lub na elektrycznym grillu. Następnie posypujemy ją natką, solą i pieprzem.
W międzyczasie robimy salsę. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy  w kostkę. W miseczce mieszamy pomidory, cebulę, czosnek, sok z  cytryny i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Cykorię podajemy polaną salsą.



Komentarze