Sałatka meksykańska z ananasem
Karnawał
trwa w najlepsze, więc przed nami weekendowe imprezy, bale czy też
domówki. Z reguły wygląda to tak, że domówkowe menu składa się
z zimnych przystawek (lub jak je nazywają niektórzy z zimnej
płyty), które już czekają na gości, następnie podawane są
ciepłe przystawki, a po kilku godzinach balowania możemy się
spodziewać gorącego i sycącego dania, które da nam siłę na
zabawę do białego rana!
Ważnym elementem są też kolorowe sałatki, które zawsze cieszą dużą popularnością wśród gości i dziś mam dla Was przepis na ulubioną przez wszystkich sałatkę meksykańską, ale tym razem w nieco lżejszej odsłonie i z dodatkiem dojrzałego świeżego ananasa. Jest rewelacyjna!
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała czerwona cebula
- 50 g żółtego sera
- 1 szklanka pociętej sałaty lodowej
- 1 mała czerwona papryka
- 2 plastry świeżego ananasa
- świeża kolendra
Sos:
- sok z cytryny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- sos Worcester
- sól
- pieprz
- chili
Wykonanie:
Fasolę i kukurydzę odcedzamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Z papryki usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę. Ser i ananasa również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wrzucamy do dużej miski.
W dużym kubku mieszamy składniki sosu. Gotowym sosem polewamy wymieszane w misce składniki. Dokładnie jeszcze raz mieszamy i posypujemy listkami kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz