Sałatka z wakame i ogórkiem
Jak zawsze po świątecznych i sylwestrowych szaleństwach wraz z nastaniem Nowego Roku postanawiamy nieco odchudzić naszą dietę. Na blogu pojawi się w związku z tym kilka lżejszych przepisów, dziś właśnie mam dla Was jeden z nich. Sałatka z wakame i ogórkiem jest pyszna i zdrowa. Robi się ją bardzo szybko i może być osobnym daniem lub dodatkiem do lunchu czy obiadu w orientalnych klimatach.
Zostawiam Wam przepis i parę słów o tych zdrowych wodorostach, a ja robię sobie mały detoks, czyli na dwa najbliższe tygodnie przechodzę na dietę Dąbrowskiej. Tutaj poczytacie o szczegółach → Warzywno-owocowa dieta dr Dąbrowskiej.
Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG, kliknij i zaobserwuj → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie inne przepisy z wykorzystaniem glonów wakame:
Glony wakame - co to jest?
Wakame to popularny i chętnie spożywany składnik kuchni azjatyckiej.
Glony wakame to odmiana wodorostów należąca do grupy brunatnic. Rosną
w wodzie na głębokości około 6 metrów. To cenne źródło wielu witamin
(A, C, E, K) składników mineralnych (wapń, żelazo, jod, magnez, mangan i kwas foliowy).
Charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Są bardzo popularne w
Japonii, a od niedawna pojawiają się także na naszych stołach. Wakame
są małokaloryczne (45 kcal w 100 g), a także posiadają niska zawartość
węglowodanów i tłuszczów, przez co są pomocne przy odchudzaniu. Istotną role odgrywa tu też fukoksantyna. To brązowy barwnik, który hamuje akumulację tłuszczów w komórkach i stymuluje ich utlenianie.
Wodorosty można kupić w formie suszonej lub w solance. Ta druga forma jest zdecydowanie wygodniejsza, ponieważ wystarczy tylko odcedzić płyn i glony są gotowe do jedzenia. Natomiast suszone wodorosty trzeba najpierw namoczyć w zimniej wodzie. Warto pamiętać, że glony bardzo mocno zwiększają swoją objętość, nawet 10-krotnie.
Wakame będą idealnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, dań z makaronem sojowym lub ryżowym czy też zup.
Sałatka z wakame i ogórkiem
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1,5 szklanki glonów wakame z solanki
- 1,5 łyżeczki prażonego sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 zielony ogórek
- 1 marchewka
Wykonanie:
Wakame odcedzamy z solanki, kroimy je w cienkie paski. Ogórek kroimy w paseczki, a marchewkę we wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. W szklance mieszamy wszystkie płynne składniki i cukier. Warzywa, glony i sezam wrzucamy do miski, dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy.
Gdzie dostanę glony w solance? Znam tylko glony suszone, albo mrożoną gotową sałatkę goma wakame...
OdpowiedzUsuńKupiłam w Kuchniach świata, ale można też poszukać w sklepach on line.
Usuń