Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem (dieta dr Dąbrowskiej)
Dziś kolejna odsłona warzywnych inspiracji na dania przygotowane zgodnie z dietą warzywno-owocową dr Dąbrowskiej. Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem, to wspaniała i charakterna odmiana dla klasycznej surówki. Pamiętajcie, aby użyć sprawdzonego chrzanu, który nie zawiera cukru. Najlepiej oczywiście jest go zetrzeć samemu.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety, a także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej, w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi:
- grillowaną cykorię z salsą pomidorową
- pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem
- zupę-krem z kalafiora
- zupę krem z białych warzyw
- sos czosnkowy z kalafiora
- młoda kapusta z koperkiem
- chłodnik z buraków
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1/2 główki małej czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki starego chrzanu
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz
- sok z cytryny
- koperek do posypania
Kapustę drobno szatkujemy, posypujemy solą i ugniatamy drewnianym tłuczkiem, aby zmiękła i puściła sok. Odstawiamy na 30 minut.
Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz