Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem (dieta dr Dąbrowskiej)

czerwone-warzywa-w-kawalkach

Dziś kolejna odsłona warzywnych inspiracji na dania przygotowane zgodnie z dietą warzywno-owocową dr Dąbrowskiej. Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem, to wspaniała i charakterna odmiana dla klasycznej surówki. Pamiętajcie, aby użyć sprawdzonego chrzanu, który nie zawiera cukru. Najlepiej oczywiście jest go zetrzeć samemu.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas dietya także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowejw którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi:







Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 1/2 główki małej czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki starego chrzanu
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz
  • sok z cytryny 
  • koperek do posypania
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy,  posypujemy solą i ugniatamy drewnianym tłuczkiem, aby zmiękła i puściła sok. Odstawiamy na 30 minut.
Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.





Komentarze