Szwedzkie śledzie marynowane - inlagd sill

 

Karnawał w pełni, a już niebawem Ostatki i tradycyjny śledzik. Te wszystkie okazje to idealny powód i moment, aby na naszym stole pojawił się śledź właśnie. Ta ryba cieszy się ogromną popularnością u nas i gości na naszych stołach nie tylko na Boże Narodzenie.
Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na szwedzkie śledzie marynowane - inlagd sill. Słyszałam już o nich dawno, ale jakoś ciągle nie było mi z nimi po drodze. Przepis zawiera spora ilość cukru i głównie to budziło moje obawy. Ale do odważnych świat należy 😀, więc postanowiłam zaryzykować. Śledzie wyszły przepyszne, więc już też bez obaw mogę Wam polecić ten przepis.

Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie:
 
 kawalki-ryby-z-marchewka


Szwedzkie śledzie marynowane - inlagd sill
Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 4 filety śledziowe
Marynata:
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 średnia marchewka
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 150 ml octu spirytusowego
  • 150 ml wody
  • 100 g cukru


Wykonanie:
Warzywa obieramy, cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki. Ziele angielskie i pieprz delikatnie rozgniatamy. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w garnku i doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wymoczone uprzednio w mleku filety płuczemy i kroimy w paski. Wkładamy do słoika naprzemiennie z marchewką i cebulą, a na koniec zalewamy marynatą. Wkładamy do lodówki przynajmniej na 2 dni.



Komentarze