Szwedzkie śledzie marynowane - inlagd sill
Karnawał w pełni, a już niebawem Ostatki i tradycyjny śledzik. Te wszystkie okazje to idealny powód i moment, aby na naszym stole pojawił się śledź właśnie. Ta ryba cieszy się ogromną popularnością u nas i gości na naszych stołach nie tylko na Boże Narodzenie.
Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na szwedzkie śledzie marynowane - inlagd sill. Słyszałam już o nich dawno, ale jakoś ciągle nie było mi z nimi po drodze. Przepis zawiera spora ilość cukru i głównie to budziło moje obawy. Ale do odważnych świat należy 😀, więc postanowiłam zaryzykować. Śledzie wyszły przepyszne, więc już też bez obaw mogę Wam polecić ten przepis.
Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie:
- Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem
- Marynowane śledzie II
- Jarzynowa sałatka ze śledziem
- Sałatka śledziowa z buraczkami
- Śledzie w sosie musztardowym
- Śledź z cebulą i jabłkiem
- Śledzie remoulade z selerem
- Marynowane śledzie
- Korzenny śledź z rodzynkami
- Piernikowy śledź
- Tatar ze śledzia
- Rolmopsy z ogórkiem
- Śledź pod buraczkiem
- Domowe rolmopsy z papryką
- Śledź po kaszubsku II
- Śledź wiejski
- Śledź po kaszubsku
- Śledź w oleju z cebulą
- Śledź w sosie czosnkowym
- Śledź w buraczkowej pierzynce
- Śledzie w pomarańczach i szafranie
Szwedzkie śledzie marynowane - inlagd sill
Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 1 czerwona cebula
- 1 średnia marchewka
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 150 ml octu spirytusowego
- 150 ml wody
- 100 g cukru
Wykonanie:
Warzywa obieramy, cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki. Ziele angielskie i pieprz delikatnie rozgniatamy. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w garnku i doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wymoczone uprzednio w mleku filety płuczemy i kroimy w paski. Wkładamy do słoika naprzemiennie z marchewką i cebulą, a na koniec zalewamy marynatą. Wkładamy do lodówki przynajmniej na 2 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz